Up 2 Date

Coronawet kan volgens Raad van State niet veel langer verlengd worden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronawet kan volgens Raad van State niet veel langer verlengd worden

De Raad van State heeft dinsdag in een nieuw advies bekendgemaakt dat de tijdelijke coronawet niet veel langer kan worden verlengd. De tijdelijke wet moet iedere drie maanden worden verlengd en dient als juridische grondslag voor de coronamaatregelen. De huidige wet loopt op 1 maart af, maar het kabinet heeft al kenbaar gemaakt deze te willen verlengen tot 1 juni.

Geen directe dreiging meer

Volgens de Raad van State is er momenteel geen sprake meer van een 'directe dreiging'. Die dreiging was een van de belangrijkste vereisten voor de tijdelijke spoedwet. Verder vraagt de raad zich af op welk moment de huidige crisis overgaat in een normale situatie.

Het draagvlak voor de maatregelen is de afgelopen periode flink afgenomen. Verder zijn de coronamaatregelen ook bijna volledig teruggedraaid, waardoor het moment dat de coronawet niet meer verlengd kan worden volgens de Raad van State dichterbij komt.

Wijziging procedure

Voorheen kon het kabinet zelf beslissen of het de coronawet wilde verlengen, maar de Tweede Kamer kreeg het begin deze maand voor elkaar om daar verandering in te brengen. Tot op heden kon de Kamer zich enkel achteraf melden met bezwaren tegen de verlenging. Voor een eventuele verlenging van de coronawet na 1 juni is de procedure nu dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer van tevoren moeten instemmen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie