Up 2 Date

Hoe staat het nu met de protesten in Marokko?

  1. Newschevron right
  2. Hoe staat het nu met de protesten in Marokko?

De afgelopen maanden is er hevig geprotesteerd in Noord-Marokko. De bewoners zijn de corruptie van politie, armoede en slechte gezondheidszorg zat. Nu lijkt de opstand te worden neergeslagen. Dinsdagnacht is protestleider Zafzafi opgepakt en vinden er arrestaties, martelingen en verdwijningen plaats.

Vissersincident

De protesten kwamen vorig jaar oktober op gang na de dood van visser Mohsin Fikri. De man zijn vis werd ingenomen door autoriteiten. Toen hij zijn verkoopwaar achterna ging in een vuilniswagen, werd hij vermorzeld door het persmechanisme. Voor de Berbers was het incident tekenend voor hoe hun bevolking werd behandeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verspreiding

In Morad & Shay vertelde Bouchra Ben, van Comité Mohsin Fikri Nederland over hoe de onrust nu verspreidt naar geëmigreerde Marokkanen.

"De afgelopen zeven maanden hebben er in Nederland en de rest van Europa verschillende demonstraties plaatsgevonden om aandacht te vragen voor de mensenrechten die niet worden gerespecteerd. Het zijn simpele dingen die de mensen vragen. (...) En mensen zijn ook niet gek, ze vragen zich af wat er dan is met Noord-Marokko dat hun vraag niet wordt ingewilligd. In plaats daarvan wordt protestleider Zafzafi opgepakt."

De koning

Volgens Bouchra is het nu nog vrij stil aan de kant van de koning, die normaal van zichzelf laat horen. "Het enige dat wij nu als antwoord zien is dat er bewoners worden gearresteerd, gemarteld of dat ze verdwijnen."

Ster advertentie
Ster advertentie