Up 2 Date

Vanaf volgende week geldt de verplichte BKR-registratie bij dure mobiele abo's

  1. Newschevron right
  2. Vanaf volgende week geldt de verplichte BKR-registratie bij dure mobiele abo's

Had je als nieuwe telefoon een duur toestel in gedachten, dan is het misschien handig om daar nog eens over na te denken. Vanaf 1 mei gaat de verplichte BKR-registratie in als je een telefoonabonnement afsluit bij bijvoorbeeld een iPhone of Samsung. Volgens experts zal de nieuwe regel jonge bellers afschrikken om dure abonnementen af te sluiten.

Lening

Mobiele telefoons die samen met een abonnement worden gekocht en duurder zijn dan 250 euro, worden als lening geregistreerd bij BKR. Doe je een aanbetaling, waardoor het overige bedrag lager uitvalt dan 250 euro, dan wordt BKR niet op de hoogte gesteld van je aankoop.

Fors minder hypotheek

De nieuwe regeling kan gevolgen hebben voor jongeren die hun eerste huis willen kopen. Betaal je bijvoorbeeld maandelijks vijftien euro voor een smartphone bij een jaarinkomen van 25.000 euro, dan mag je een bedrag van 4.058 euro minder lenen. Dat rekende De Hypotheekshop uit voor het AD. Bij een duurdere telefoon loopt dat bedrag op.

Inkomenscheck

De nieuwe regeling stond al een tijdje in de planning. Drie jaar geleden bepaalde de Hoge Raad dat een mobiel met bundel eigenlijk een koop op afbetaling is en dus een lening. Telecomproviders moesten daarom nieuwe regels gaan hanteren. Op 1 januari ging een gedeelte hiervan al in. Vanaf 1 mei volgt nu ook de BKR-registratie.

Providers zijn voortaan ook verplicht een inkomenscheck te doen om te zien of iemand die nieuwe dure smartphone wel kan betalen.

Kleine letters

Lees alle details van de verplichte BKR-registratie voor mobiele bundels hier.

Ster advertentie
Ster advertentie