Up 2 Date

Miljoenen moslims in heropvoedingskampen in China

foto: youtube/HumanRightsWatch
  1. Newschevron right
  2. Miljoenen moslims in heropvoedingskampen in China

Volgens Human Rights Watch worden dertien miljoen moslims in het westen van China vastgehouden in kampen. Ze zouden daar volgens de VN-mensenrechtenorganisatie worden gebrainwasht en mishandeld. China ontkent dat de kampen in de provincie Xinjiang heropvoedingscentra zijn waar dat soort praktijken zouden plaatsvinden. Zij noemen het kampen voor educatie en opleiding.

Opgepakt zonder uitleg

Human Rights Watch sprak de afgelopen maanden met tientallen ex-gevangenen en met familieleden van mensen die nog vastzitten in de kampen. Ze werden bijna allemaal opgepakt zonder uitleg en van een proces was al helemaal geen sprake. Advocaten? Daar hebben ze niet eens toegang tot en contact met hun familie kunnen ze ook vergeten.

Taal leren of nog langer vastzitten

De ex-gevangenen geven aan dat ze communistische liedjes moesten zingen met lines zoals "zonder de communistische partij is er geen China" en "socialisme is goed". Wie niet goed Chinees (Mandarijn) spreekt, krijgt er verplicht Chinese les. En volgens de bewakers kreeg je daar één jaar de tijd voor. Lukte het niet, dan zat je vijf jaar vast. Spreek je ze tegen? Dan kan je zo de isoleercel in volgens één van de ex-gevangenen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuus

De kampen zijn het gevolg van een Chinese anti-terreurcampagne die dient als reactie op aanslagen die volgens de Chinese regering door Oeigoeren zouden zijn gepleegd. De Oeigoeren zijn een separatistische moslimminderheid in China die verwant is aan de Turken. Regiodeskundigen twijfelen of de Oeigoeren wel georganiseerd genoeg zijn om zulke aanslagen te kunnen plegen. Zij denken dat China de aanslagen gebruikt als excuus voor het openen van kampen. Volgens Human Rights Watch zijn het ook niet alleen Oeigoeren die vastzitten, maar ook andere volken die verwant zijn aan de Turken.

Mogelijk miljoen gevangenen

Human Rights Watch roept China op om toezichthouders in het gebied toe te laten. Begin augustus brachten ze al het nieuws naar buiten dat er veel geloofwaardige rapporten zijn waaruit zou blijken dat er naar schatting een miljoen mensen in deze 'heropvoedingskampen' in Xinjiang (Sinkang) zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie