Up 2 Date

De coronaspoedwet: wat staat er in en waarom zijn zoveel mensen ertegen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De coronaspoedwet: wat staat er in en waarom zijn zoveel mensen ertegen

Er is de laatste weken veel te doen over de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, beter bekend als de coronaspoedwet. Ruim 333.000 Nederlanders lieten via de petitie 'Nee tegen de spoedwet' weten tegen deze spoedwet te zijn. Daarnaast vonden er de afgelopen weken verschillende demonstraties tegen de spoedwet plaats. Maar wat houdt de spoedwet eigenlijk in? En waarom zijn zoveel mensen er tegen?

Noodverordeningen

De Tijdelijke Wet Maatregelegen Covid-19 moet in de plaats komen van de noodverordeningen- en maatregelen die nu van kracht zijn. Noodverordeningen zijn namelijk bedoeld voor acute crisissituaties. Aangezien de coronamaatregelen voor een langere periode gelden, moeten deze van een goede juridische basis worden voorzien.

Coronaspoedwet

In de coronaspoedwet, die nu nog niet af is, komt bijvoorbeeld te staan dat het verboden is om op straat geen veilige afstand van anderen te houden, dat het verboden is om evenementen te organiseren en dat het kabinet hygiënemaatregelen verplicht kan stellen of bepaalde beroepsuitoefeningen mag verbieden.

KRITIEK

De eerste versie van de coronaspoedwet werd overladen met kritiek. De wet, die bedoeld is om het coronavirus te bestrijden, gaat (deels) in tegen de grondrechten van burgers, omdat het de burgerrechten (tijdelijk) inperkt. Burgers kunnen door de wet makkelijker gestraft worden als ze de coronamaatregelen niet opvolgen.

Daarnaast zouden leden van de regering te veel macht krijgen. In de eerste versie van de coronaspoedwet stond namelijk dat het parlement ministers in het kabinet een volmacht geeft om beslissingen te nemen. Dat zou betekenen dat er geen instemming van de Tweede en Eerste Kamer meer nodig is om regels te maken.

Nooit voor getekend

Dat veel mensen tegen de coronaspoedwet zijn, blijkt wel uit de vele handtekeningen van de petitie 'Nee tegen de spoedwet'. "De grondregels dienen de burgers te beschermen tegen onrecht en machtsmisbruik. Nu heeft men aan de top (met corona als excuus) besloten om met een spoedwet onze vrijheden in te perken. Wij hebben hier nooit voor getekend!", staat er bij de petitie.

Ook werden er meerdere demonstraties gehouden, waaronder een stil protest waarbij er bloemen werden neergelegd bij verschillende gemeentehuizen in Nederland. Geplande demonstraties tegen de spoedwet in Amsterdam, Utrecht en Maastricht werden verboden.

Uitgesteld
De wet zou in eerste instantie op 1 juli ingaan, maar omdat er meer voorbereiding nodig was, is die datum uitgesteld. De Raad van State, de hoogste rechtsprekende instantie van Nederland, is zeer kritisch is over het wetsvoorstel. Vooral over de manier waarop in de wet de democratische controle van de coronamaatregelen is geregeld.

De instantie heeft het kabinet aangeraden het concept nog aan te passen voordat het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het kabinet gaat daar komende zomer mee aan de slag. Mogelijk zal de coronaspoedwet nu pas op 1 oktober van kracht worden. Tot die tijd blijven de noodverordeningen van kracht.

In de eerste versie van de coronawet was sprake van een jaar geldigheid. De Raad van State raadt aan de coronawet maar voor een halfjaar te laten gelden, met steeds de mogelijkheid tot verlenging

Petitie

Ondanks dat de coronaspoedwet is uitgesteld, is het wetsvoorstel nog niet van tafel. Vandaag overhandigen de petitiestarters van 'Nee tegen de spoedwet' daarom de verzamelde handtekeningen aan de Tweede Kamer.

Initiatiefnemer Willem Engel vertelt aan WNL waarom hij de petitie is gestart: "Hij deugt niet, en wel om de volgende redenen: omdat het onethisch is, maar dat niet alleen, hij maakt inbreuk op grondrechten. Er is ook geen noodzaak van deze maatregelen aangetoond, er is geen proportionaliteit, er is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. We zijn dan ook verbijsterd dat dit überhaupt als wetsvoorstel is ingeleverd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie