Up 2 Date

Decembermoorden: Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Decembermoorden: Desi Bouterse veroordeeld tot 20 jaar cel

Desi Bouterse is door de Surinaamse Krijgsraad veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. Het proces tegen de Surinaamse president loopt inmiddels al twaalf jaar. Naast Bouterse staan nog 24 andere verdachten terecht in deze zaak.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

gevoel van Rechtvaardigheid

De nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden zijn volgens woordvoerder Sunil Oemrawsingh tevreden. Dat meldt de NOS: "We hebben een heel sterk gevoel van rechtvaardigheid. Maar we zijn nog niet voldaan. [...] Wat we in de samenleving al decennia wisten, staat nu ook juridisch vast."

Medeverdachten

Bouterse staat met 24 anderen terecht voor betrokkenheid bij het mishandelen en vermoorden van vijftien politieke tegenstanders in 1982. Eerder vandaag werden medeverdachten Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk vrijgesproken. Ook tegen ex-militair Arthy Gorré was twintig jaar cel geëist. Wegens zijn overlijden vorig jaar is die aanklacht niet-ontvankelijk verklaard.

Hoger beroep

Desi Bouterse is op dit moment op staatsbezoek in China. Het is daardoor nog niet bekend hoe hij op het vonnis heeft gereageerd. De advocaat van Bouterse, Irvin Kanhai, vertelt op de Surinaamse radiozender SRS dat het proces nog niet klaar is. "Ik heb nu nog twee rechtsmiddelen: verzet en beroep. Ik ga ze allebei gebruiken." Het hoger beroep kan opnieuw een enorm lange tijd duren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DECEMBERMOORDEN

Op 8 december 1982 journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders gemarteld en van dichtbij doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo. Alle slachtoffers waren prominente tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse. Hij kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Tot 1988 voerde hij een militair bewind in Suriname.

In 2010 kwam Bouterse opnieuw aan de macht, nadat hij democratisch werd verkozen als president van het land. Het is op dit moment onduidelijk of Bouterse zal aftreden, maar volgens zijn woordvoerder ''zal daar geen enkele sprake van zijn."

Foto: herdenking 35 jaar Decembermoorden
Fort Zeelandia, Paramaribo

Ster advertentie
Ster advertentie