Up 2 Date

Politieagent VS ontslagen na ophef over hardhandige arrestatie zwangere vrouw

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Politieagent VS ontslagen na ophef over hardhandige arrestatie zwangere vrouw

Een politieagent in de Amerikaanse staat Florida heeft afgelopen dinsdag zijn ontslag moeten indienen nadat er ophef ondstond over de manier waarop hij een zwangere zwarte vrouw staande hield die een verkeersovertreding beging. De agent hield de vrouw, genaamd Ebony Washington, aan met een getrokken pistool, terwijl haar drie kinderen nog in de auto zaten.

"Als je ook maar één beweging maakt"

Washington was op 12 augustus 's avonds laat onderweg naar huis en reed 30 kilometer per uur te hard op een snelweg waar de maximumsnelheid 90 kilometer per uur is. Politieagent Jacob Desue zag de verkeersovertreding gebeuren en maakte Washington met zwaailichten en sirenes duidelijk dat ze moest stoppen. Washington reed echter door met haar alarmlichten aan en stopte uiteindelijk bij een benzinestation.

Op bodycambeelden is te zien hoe Desue haar op agressieve wijze benadert. "Als je ook maar één beweging maakt, is dat de laatste fout die je zult maken in je leven!", schreeuwt hij naar Washington, voordat ze uit haar auto stapt. Desue loopt vervolgens met een getrokken pistool naar haar toe om haar te arresteren. Washington probeert tot twee keer toe uit te leggen waarom ze niet meteen stopte, maar Desue wilde daar niets van weten. "Het interesseert me niets waarom je het deed. Houd gewoon je mond. Het interesseert me niet!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Washington deed niets fout'

Na een dagenlange stortvloed aan kritiek bleek dat de hardhandige arrestatie Desue duur is komen te staan. Hij werd namelijk door zijn leidinggevende aangesproken op zijn agressieve gedrag en moest uiteindelijk zijn ontslag indienen. Zijn leidinggevende, Gordon Smith, vertelt aan CBS News dat de vrouw niets fout heeft gedaan. "Ze deed precies wat ik tegen mijn dochter, vrouw, buurvrouw en ieder ander zou zeggen die zich niet op zijn gemak voelt: neem gas terug en zet je alarmlichten aan."

Volgens Smith had Desue de situatie compleet anders moeten aanpakken in verband met de veiligheid van de kinderen. "Een hoop dingen die hadden moeten gebeuren, werden niet gedaan. Uiteindelijk besloten we dat dit iemand is die ons niet zou moeten vertegenwoordigen of onze gemeenschap zou moeten beschermen."

Juridische stappen

In een verklaring aan CBS News vertelt Washingtons advocaat John Phillips dat hij juridische stappen tegen Desue overweegt. Zijn cliënte zou namelijk getraumatiseerd zijn door de aanhouding. "Ze is blij dat Desue ontslagen is, maar vreest dat hij hetzelfde zal doen als hij voor een ander politiebureau komt te werken."

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie