Up 2 Date

Van voetballegende tot president van Liberia: George Weah

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Van voetballegende tot president van Liberia: George Weah

Hoe belangrijk is politieke ervaring als je president wil worden? De afgelopen jaren is al uitgewezen dat mensen met allerlei achtergronden het kunnen schoppen tot president. Dus ook de carrièreswitch van voetballer naar president is niet raar meer.

Voetbalcarrière

George Weah is één van de grootste Afrikaanse voetballers ooit. Hij kwam op 22-jarige leeftijd naar Europa om te gaan spelen bij AS Monaco. Vervolgens stond er een mooie voetbalcarrière op hem te wachten en speelde hij bij de grote clubs Paris Saint Germain, AC Milan, Chelsea, Manchester City en Olympique Marseille. In 1995 krijgt hij ook de eer om als eerste niet-Europese voetballer ooit de prestigieuze Gouden Bal in ontvangst te nemen.

Jeugd

Maar het is Weah allemaal niet zomaar aan komen waaien. Hij groeide op in een sloppenwijk in de hoofdstad Monrovia. Zij ouders waren te arm om voor hem te zorgen, dus woonde hij bij zijn oma in het overbevolkte Clara Town. Dankzij zijn voetbaltalent belandde hij als tiener bij een competitieclub in Liberia. Op 21-jarige leeftijd werd hij gescout door voetbaltrainer Arsene Wenger en dat was zijn ticket naar succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun aan Liberia

De succesvolle voetballer bleef zijn thuisland altijd steunen tijdens zijn glansrijke Europese carrière. Weah gaf lange tijd grote financiële steun aan het nationale voetbalteam van Liberia. Dat maakte hem populair in Liberia.

Presidentschap

Toen dictator Charles Taylor ten val kwam, stelde Weah zich in 2005 op als kandidaat voor het presidentschap. De ongeschoolde voetballer nam het toen op tegen de op Harvard geschoolde Ellen Johnson Sirleaf en verloor uiteindelijk.

Stemmen

Nu is het de 51-jarige oudvoetballer wel gelukt. De centrale kiescommissie van Liberia heeft laten weten dat 98 procent van de stemmen is geteld. Weah laat met 61,5 procent van de stemmen zijn concurrent Joseph Boakai ver achter zich. Hij bleek voornamelijk populair onder jongeren. In zijn verkiezingsprogramma beloofde hij op gratis onderwijs en stimulatie van de economie.

Ster advertentie
Ster advertentie