Up 2 Date

Omstreden Americanfootballspeler O.J. Simpson op 76-jarige leeftijd overleden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Omstreden Americanfootballspeler O.J. Simpson op 76-jarige leeftijd overleden

De omstreden ex-Americanfootballspeler Orenthal James Simpson, beter bekend als O.J. Simspon, is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft zijn familie laten via het X-account van Simpson.

"Op 10 april bezweek onze vader, Orenthal James Simpson, aan zijn strijd tegen kanker", zo valt te lezen in de tweet. Simpson was omringd door zijn kinderen en kleinkinderen toen hij overleed. De voormalige topsporter en acteur maakte in mei vorig jaar bekend dat hij leed aan prostaatkanker. Hij was er destijds van overtuigd dat hij weer zou genezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dubbele moord

O.J. Simpson werd in 1994 wereldberoemd toen hij werd beschuldigd van dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend in Los Angeles. Toen hij gearresteerd dreigde te worden, besloot hij zijn auto te pakken en te vluchten. Dit leidde tot een achtervolging door de politie die live te volgen was op televisie. Simpson werd uiteindelijk gearresteerd en voor de rechter gebracht.

Veelbesproken rechtszaak

De rechtszaak werd van begin tot eind live uitgezonden in de VS. Justitie en politie maakten in het onderzoek naar de dubbele moord enkele fouten, terwijl ze een aantal sterke aanwijzingen en bewijzen hadden voor Simpsons schuld. Een belangrijk moment in de rechtszaak was het kruisverhoor van een agent die een bebloede handschoen op de plek van de moord had gevonden. Simpson moest de handschoen aantrekken, maar deze bleek niet te passen. De agent werd door een advocaat van Simpson beschuldigd van racisme vanwege zijn vraagstelling en suggereerde dat hij het bewijsmateriaal misschien zelf had neergelegd.

Uiteindelijk werd Simpson vrijgesproken door een jury, maar dat nam niet weg dat er altijd twijfels zijn geweest over zijn onschuld. Achteraf vonden sommige juryleden dat ze hem toch schuldig hadden moeten verklaren.

Alsnog de bak in

Simpson belandde in 2008 alsnog in de gevangenis vanwege een gewapende overval en de ontvoering van twee verzamelaars van sportmemorabilia. In december van dat jaar werd de gevallen Americanfootballer veroordeeld tot 33 jaar cel met de mogelijkheid om onder voorwaarden na negen jaar vrij te komen. In 2017 kwam hij vrij vanwege goed gedrag.

The Story of O.J.

O.J. Simpson werd ook vaak genoemd in verschillende hiphopnummers. Eén van de bekendste daarvan is The Story of O.J. van Jay-Z. Op de track zegt de rapper: "I'm not black I'm O.J.", wat een bekende uitspraak is van Simpson. De uitspraak lijkt de suggereren dat rijkdom en roem ras kunnen ontstijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie