Up 2 Date

Dakloze Soufyan (20) vastberaden zijn dromen waar te maken in 'Het Rotterdam Project'

  1. Newschevron right
  2. Dakloze Soufyan (20) vastberaden zijn dromen waar te maken in 'Het Rotterdam Project'

"Het kan letterlijk iedereen overkomen. Je hoeft maar net genoeg pech te hebben en je staat op straat," aldus de 20-jarige Soufyan die dakloos is. Hij is een van de kandidaten die meedoet aan het programma Het Rotterdam Project, waarin hij hulp van experts en tienduizend euro krijgt om zijn leven weer op te bouwen. Hij vindt het moeilijk om te geloven dat er nog mensen zijn die hem willen helpen, maar is vastberaden om een mooie toekomst op te bouwen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijt

Soufyan werkt sinds een paar maanden doordeweeks bij een fietsenwinkel en loopt in het weekend stage in een kapperszaak. Hij begon op het gymnasium in Rotterdam-Zuid, maar vanaf daar ging alles bergafwaarts. "Op een gegeven moment had ik geen zin meer. Je bent jong en beseft nog niet wat het allemaal betekent en dan verpest je het voor jezelf. Spijt komt altijd achteraf." Exacte details over hoe hij op straat is beland, geeft hij niet. Wel wordt duidelijk dat hij vindt dat hij het aan zichzelf te wijten heeft.

"Je kan altijd de situatie de schuld geven, maar dan kom je nergens."

Ouders

Zijn ouders zijn niet meer in beeld. "Mijn ouders zijn er wel voor mij geweest, maar er zijn bepaalde dingen gebeurd waardoor ze er nu niet meer voor me zijn." Hij heeft dat geaccepteerd en neemt hen niks kwalijk. De afgelopen drie jaar woonde hij niet meer thuis. Hij huurde hier en daar een kamer en woonde bij vrienden: "Maar op een gegeven moment lukte dat niet meer."

Niet zielig

Zielig vindt Soufyan zichzelf niet. Hij is vastberaden om zijn leven te veranderen: "Ik was jong, ik heb fouten gemaakt, ik moet ervoor zorgen dat het verbetert en ik een goede toekomst heb, ook al heb ik het een beetje verknald." En dat moet hij naar zijn mening helemaal zelf doen, op hulp rekent hij niet. Tijdens het gesprek heeft Soufyan een frons in zijn gezicht en een serieuze blik, maar wanneer Beau hem vraagt naar zijn dromen, verschijnt er een kleine lach op zijn gezicht. "Mijn dromen? Ik word kapper, dat wordt mijn beroep en ik weet zeker dat ik het goed ga aanpakken."

Hulp en barmhartigheid

Uiteindelijk biedt Beau aan hem toch te helpen met een team van experts en een pinpas waar tienduizend euro op staat. Soufyan grijpt de kans, enigszins wantrouwig, met beide handen aan. Dat hij tienduizend euro krijgt, vindt hij maar moeilijk te geloven, zo vertelt hij de volgende dag wanneer hij alles even heeft laten bezinken.

"Barmhartigheid bestaat eigenlijk niet meer. En dan komt er een of andere barmhartige Samaritaan. Dat is een mooi gebaar. Je krijgt in een keer de mogelijkheid om je zaken te regelen en je ding te doen. Dat past niet bij deze tijd, hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan."

Hij heeft het gevoel alsof hij zijn oude leven terug kan krijgen, maar hij weet nog niet hoe. "Er is nu een mogelijkheid, maar wat moet ik doen? Ik weet het eerlijk gezegd nog niet precies."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe het Soufyan - en de rest van de kandidaten - zal vergaan, is de komende weken te zien in De Rotterdam Project, elke dinsdag 21.30 uur op RTL 4.

Ster advertentie
Ster advertentie