Up 2 Date

In België wordt ongevaccineerd zorgpersoneel straks ontslagen

foto: ANP | Ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. In België wordt ongevaccineerd zorgpersoneel straks ontslagen

In België worden zorgmedewerkers die zich niet hebben laten vaccineren volgend jaar ontslagen. Dat heeft de regering gisteren bekendgemaakt. Ze krijgen nog tot 1 april de tijd om een prik te halen. Tot die tijd is het laten zien van een negatieve PCR-test ook voldoende om te komen werken.

Schorsing, dan ontslag

Zorgmedewerkers die zich op 1 januari nog niet hebben ingeënt, kunnen geschorst worden. Na 1 april is de consequentie ontslag, maar wel met behoud van recht op werkloosheidsuitkering. De regel gaat gelden voor personeel dat echt mensen verzorgt en dus niet voor logistiek medewerkers of andere ondersteuners.

Vakbonden niet blij

Belgische ziekenhuizen zijn blij met de beslissing. Zij vroegen het Belgische ministerie van Volksgezondheid hier al eerder om. Vakbonden van Belgisch zorgpersoneel zijn er daarentegen niet blij mee. "We hebben al een groot personeelstekort, dus wij pleiten ervoor om mensen persoonlijk aan te spreken en hen te motiveren om zich alsnog te laten vaccineren in plaats van te dreigen met schorsing of ontslag", aldus Jan-Piet Bauwens van vakbond BBTK tegen de VRT.

Vakbond ACV merkt daarnaast op dat de meeste zorgmedewerkers inmiddels gevaccineerd zijn. "Het merendeel van de vaccinweigeraars doet dat omwille van medische redenen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Risico

Toch is die kleine groep volgens de regering en zorgorganisaties een probleem. "Het kleine beetje dat zich niet wil laten vaccineren, betekent een groot risico, zowel voor de bewoners en patiënten als voor andere medewerkers. We moeten alles op alles zetten om een vaccinatiegraad van 100 procent te krijgen bij het zorgpersoneel", aldus Margot Cloet van koepelorganisatie Zorgnet Icuro.

2G in Nederland of niet?

In Nederland wordt ondertussen gedebatteerd over het eventuele invoeren van de 2G-regel, die onder andere in Oostenrijk al van kracht is. Je krijgt dan alleen nog maar een geldige QR-code in je corona-app wanneer je gevaccineerd of genezen bent, testen is niet langer voldoende. De partijen in de Kamer zijn tot dusver verdeeld: niet iedereen ziet die aanpak zitten. Een coronapas op de werkvloer is wat betreft sommigen al helemaal uit den boze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie