Up 2 Date

Kabinet wil online nepreviews verbieden

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kabinet wil online nepreviews verbieden

Als het aan het demissionaire kabinet ligt, zullen online nepreviews binnenkort verdwijnen op het internet. Dat blijkt uit een nieuw wetsvoorstel dat woensdag is ingediend.

Bescherming consumenten

Neprecensies zijn al jaren een groot probleem op het internet. Volgens het kabinet is het verbod hierop van belang voor een betere bescherming van consumenten, die online-aankopen of het boeken van een hotelkamer vaak baseren op basis van recensies op het internet.

Veranderingen

Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zal het verbod vanaf mei 2022 ingaan. Dat verbod zou onder meer betekenen dat bedrijven niet alleen positieve recensies mogen laten staan. Ook de negatieve reviews mogen dan niet verwijderd worden en moeten zichtbaar blijven op hun site. Daarnaast moeten bedrijven de echtheid van reviews gaan controleren en mogen ze zelf ook geen fake reviews plaatsen of door anderen laten plaatsen op hun website.

Boete

"Als die (essentiƫle) informatie niet, onjuist of op onduidelijke wijze wordt verstrekt en de consument hierdoor een andere beslissing neemt dan hij had genomen als hij die informatie wel had gekregen, dan is sprake van een oneerlijke handelspraktijk", staat er als toelichting in het wetsvoorstel. Bedrijven die zich niet houden aan de regels kunnen een fikse boete verwachten van minimaal 4 procent van de omzet.

Ster advertentie
Ster advertentie