Up 2 Date

RIVM: 220.000 prikken minder gezet dan eerder gemeld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. RIVM: 220.000 prikken minder gezet dan eerder gemeld

Er zijn 220.000 coronavaccinaties minder gezet dan eerder werd gemeld. Dat meldt het RIVM donderdag. Daarnaast is de hoeveelheid geplande vaccinaties voor deze week gedaald van zo'n 730.000 naar bijna 650.000.

Correctie van een correctie

De oorzaak van de overschatting is volgens het instituut een programmeerfout. Volgens woordvoerder Charlotte Menten is er sprake van een correctie van een voorgaande correctie. AstraZeneca-vaccinaties werden een tijdje niet meegenomen in de telling. Daarnaast werd de verspilling van vaccins overschat, waardoor de teller begin april van 3,1 miljoen prikken opeens sprong naar 3,9 miljoen prikken. Nu blijkt dat er een fout is gemaakt in de rekenmethode en er teveel prikken zijn meegeteld. "Daar zijn we achter gekomen en sindsdien zijn we opnieuw gaan rekenen, met dit als resultaat", zegt Menten. "Het verschil is niet enorm, maar voor de transparantie delen we dit graag."

Geplande prikken

Behalve het aantal gezette prikken, zijn ook het aantal geplande prikken gedaald. Dit heeft volgens het RIVM niet te maken met de correctie, maar met tegenvallende vaccinleveringen. Aanvankelijk werd er deze week verwacht 730.000 prikken te zetten, nu zijn dat er 650.000. "Mogelijk speelt ook het aanbreken van de meivakantie een rol", aldus Menten.

Ster advertentie
Ster advertentie