Up 2 Date

Britse vrouw krijgt 8,5 jaar cel vanwege valse beschuldigingen van verkrachting

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Britse vrouw krijgt 8,5 jaar cel vanwege valse beschuldigingen van verkrachting

Een 22-jarige vrouw die ten onrechte beweerde dat ze het slachtoffer was geworden van verkrachting en mensenhandel door Aziatische mannen, is veroordeeld tot 8,5 jaar cel. Dat meldt de BBC.

'Mishandeld door Aziatische mannen'

De 22-jarige Eleanor W. uit het Engelse Barrow-in-Furness deelde in mei 2020 foto's van zichzelf op Facebook waarop ze te zien is met verschillende verwondingen. De vrouw claimde dat een groep Aziatische mannen haar zou hebben mishandeld. Ook zei ze dat ze sinds haar twaalfde door dezelfde 'bende' zou zijn verhandeld om sekswerk te verrichten in Amsterdam. Een Pakistaanse ondernemer in haar thuisstad zou het meesterbrein zijn geweest hierachter.

Naast de ondernemer werden twee anderen mannen vals beschuldigd van verkrachting. Eén van hen kreeg een celstraf van 73 dagen, omdat hij W. zou hebben gedrogeerd en verkracht. Daarnaast zou hij haar hebben aangevallen en bedreigd hebben met een mes.

Haatmisdrijven toegenomen

De valse beschuldigingen leidden tot landelijke demonstraties om aandacht te vragen voor slachtoffers van seksueel geweld. In dezelfde periode zag Barrow-in-Furness het aantal haatmisdrijven tegen Aziatische mensen flink oplopen. Daarnaast kreeg de lokale politie in Barrow veel haatreacties te verduren op social media, omdat ze ervan verdacht werden informatie te hebben achtergehouden over de zaak.

In scène gezet

Uit verder onderzoek van de politie bleek uiteindelijk dat W. de foto's, waarop ze gewond te zien was, in scène had gezet. Zo had ze zichzelf verwond met een hamer die ze zelf had gekocht. Ook gebruikte ze zes verschillende telefoons om valse identiteiten te creëren en wist ze toegang te krijgen tot Snapchat-accounts van verschillende mannen. Via die accounts stuurde ze berichten naar zichzelf om het te doen voorkomen dat de mannen misbruikers waren.

Seksueel misbruik melden

Volgens een lokale politiechef, Matthew Pearman, heeft de zaak ervoor gezorgd dat Barrow-in-Furness door een "donkere periode" ging. Desondanks hoopt hij dat de zaak slachtoffers van seksueel misbruik er niet van weerhoudt om zedenmisdrijven te melden. "Ik dring er bij iedereen die het slachtoffer is geworden van seksueel misbruik op aan om dit vandaag nog te melden. Er wordt naar je geluisterd en je wordt gesteund."

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie