Up 2 Date

Door politie neergeschoten Jacob Blake verlamd geraakt

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Door politie neergeschoten Jacob Blake verlamd geraakt

Jacob Blake, de 29-jarige zwarte man die zondag door de politie in Winsconsin werd neergeschoten, is verlamd geraakt. Dat vertelde Ben Crump, de advocaat van de familie, tijdens een persconferentie. Volgens hem is er een wonder nodig om hem weer te laten lopen.

Kogels

De 29-jarige Blake werd dinsdag geopereerd, vertelde advocaat Crump. De kogels hebben schade aangericht aan zijn ruggenmerg en zijn wervels zijn verbrijzeld. Een andere advocaat zei dat Blake ook ernstige schade aan zijn organen heeft.

Het juridische team is van plan om een civiele rechtszaak aan te spannen tegen de politie vanwege de schietpartij. Crump zei tijdens een persconferentie dat hij eist dat de agent die het vuur opende gearresteerd wordt en dat de andere betrokken agenten hun banen verliezen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mens

Blake's vader sprak ook tegen de pers. Hij vertelde de reporters dat zijn zoon zeven keer werd beschoten. "Alsof hij er niet toe deed. Maar mijn zoon doet er wel toe. Hij is een mens en hij doet ertoe."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Demonstraties

Het incident van afgelopen zondag in het Amerikaanse Kenosha waarbij Blake door politieagenten in zijn rug werd geschoten terwijl zijn kinderen - van 3, 5 en 8 - vanuit de achterbank toekeken, werd gefilmd met een mobiele telefoon. De gebeurtenis, die slechts drie maanden na de dood van George Floyd plaatsvond, heeft door het hele land geleid tot demonstraties.

Onrust

In Kenosha is het al drie nachten op rij onrustig. De demonstraties hebben geleid tot rellen, plunderingen en vernielingen. Blake's moeder zei dat de schade in Kenosha niet reflecteert wat de familie wil. Volgens haar zou haar zoon er niet blij mee zijn. Het eerste wat hij tegen haar zei toen hij zijn moeder zag was dat het hem spijt. "Hij zei dat hij ons niet tot last wilde zijn."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie