Up 2 Date

Finse premier wil werkweek van vier dagen en zes uur per dag

foto: YouTube: Guardian News
  1. Newschevron right
  2. Finse premier wil werkweek van vier dagen en zes uur per dag

Bewoners van Finland hebben binnenkort misschien een stuk meer vrije tijd. De premier van Finland, Sanna Marin, wil namelijk een wet doorvoeren waarmee arbeiders minder werken. Dat zou betekenen dat hun werkweken van vijf dagen naar vier dagen gaan en dat ze maar zes uur per dag gaan werken in plaats van acht uur.

Experimenteren

Sanna is de jongste regeringsleider ter wereld en pas sinds december premier, maar dit houdt haar niet tegen om in haar eerste maand met grote veranderingen te komen. De 34-jarige wil met haar wetsvoorstel experimenteren met kortere werkdagen en -weken om te zien of het positieve gevolgen heeft. “Zijn acht uren echt de ultieme zegening? Volgens mij verdienen mensen het om meer tijd door te brengen met hun familie, naasten, vrienden, hobby’s en andere aspecten van hun leven, zoals cultuur. Dit kan de volgende stap voor ons zijn in het arbeidsleven.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Positieve gevolgen

In Scandinavië is al eerder geëxperimenteerd met kortere werkdagen. Bij het autobedrijf Toyota in Zweden werd er in 2003 namelijk een aanpassing gemaakt waardoor werknemers kortere werkdagen hadden. Dit had hele positieve gevolgen, want de werknemers werden blijer, productiever, gezonder en uiteindelijk nam zelfs de winst ook toe.

Ster advertentie
Ster advertentie