Up 2 Date

Bijna alles kan weer door nieuwe versoepelingen: ook clubs weer open

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bijna alles kan weer door nieuwe versoepelingen: ook clubs weer open

Tijdens de persconferentie heeft demissionair minister-president Mark Rutte bekendgemaakt dat Nederland vanaf zaterdag 26 juni bijna alle coronamaatregelen schrapt, behalve als de anderhalvemeterregel niet gewaarborgd kan worden. Op plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter te bewaren, zoals in clubs en discotheken, wordt een negatief testbewijs gevraagd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenkomen

Er geldt vanaf 26 juni geen maximum aantal bezoekers thuis meer. Ook buiten mag je weer met grotere groepen samenkomen. Het verbod op de verkoop en consumptie van alcohol na 22.00 uur komt ook te vervallen. Werknemers hoeven daarnaast niet meer volledig thuis te werken. In overleg met de werkgever mogen zij maximaal de helft van de tijd weer naar kantoor komen. Overal geldt dat anderhalve meter afstand moet worden gehouden.

Naast de anderhalvemeterregel gelden ook de andere basisregels nog, zoals handen wassen, niezen in de elleboog en laten testen bij klachten.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht vervalt op de meeste plekken, ook in supermarkten en winkels. Op plekken waar niet voldoende afstand gehouden kan worden, blijft de mondkapjesplicht gelden, zoals in het OV, op stations, op luchthavens en in vliegtuigen.

Horeca en feestjes

Alle horeca mogen weer op vanaf 26 juni. Daarbij moeten stoelen en tafels wel anderhalve meter van elkaar staan of een kuchscherm worden gebruikt. Ook theaters en concertzalen mogen weer open, indien de bezoekers een vaste plaats krijgen toegewezen. Een checkgesprek en registratie blijven in deze gevallen verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in pretparken of musea, geldt: 1 bezoeker per 5 vierkante meter.

Clubs en discotheken mogen weer open en vanaf 30 juni mogen ook weer evenementen worden georganiseerd. Op deze plekken is het natuurlijk onmogelijk om afstand te bewaren. Daarom is het noodzakelijk dat je vooraf een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs laat zien via de CoronaCheck-app.

Vakantie

Het is deze zomer mogelijk om op vakantie te gaan, maar hierbij gelden nog steeds de reisadviezen van de bestemmingen zelf. Vanaf juli zal de CoronaCheck-app ook gebruikt kunnen worden als vaccinatiepaspoort, waardoor je makkelijk op reis kunt als je gevaccineerd bent. Mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, kunnen in juli en augustus een gratis coronatest doen.

FunX Fissa

Om te vieren dat er weer gefeest mag worden, geeft FunX een welcome back-party in de Melkweg in Amsterdam! Wil je hierbij zijn? Vul het winformulier in en wie weet mag jij met drie vrienden naar het allereerste FunX-feestje sinds de lockdown!

Ster advertentie
Ster advertentie