Up 2 Date

Reallife Terminators: Robots ontwikkelen geheimtaal waar mensen niets van begrijpen

  1. Newschevron right
  2. Reallife Terminators: Robots ontwikkelen geheimtaal waar mensen niets van begrijpen

Robots die zichzelf zo ontwikkelen dat mensen er geen invloed meer op hebben... Het lijkt een scenario van een spannende sciencefictionfilm, maar in een experiment van Facebook gebeurde het echt.

Handel

Onderzoekers van de afdeling kunstmatige intelligentie van Facebook ontwikkelden een robot die verkopers moesten kunnen nabootsen. Ze verkochten producten van verschillende waarde aan elkaar, waardoor ze ook moesten onderhandelen.

Vals Compromis

De robots, die de naam Alice en Bob kregen, waren in eerste instantie ingesteld in het Engels, maar ze gingen echter steeds meer in een eigen taal spreken. En dat is niet alles. De robots werden steeds slimmer in het onderhandelen. Zo deden ze alsof ze een product heel leuk vonden, zodat ze later in de onderhandeling een vals compromis konden maken om het alsnog 'op te offeren'.

Einde experiment

De wetenschappers kregen door dat dit best een gevaarlijke ontwikkeling was en staakten het experiment. Facebook verklaarde achteraf dat het experiment werd gestaakt omdat het 'niet leidde tot het resultaat dat we wilden'.

robocop in het zand

Onderzoeker Kevin Warwick noemt het een mijlpaal in het onderzoek naar robots, maar vindt dat we de mogelijke gevolgen niet mogen onderschatten.

''Iedereen die denkt dat het niet gevaarlijk is, steekt zijn kop in het zand. We weten niet wat deze robots tegen elkaar zeggen. Als de robot ook fysieke krachten heeft, zoals bij militaire robots, kan dit dodelijke gevolgen hebben.''

Creepy

Het klinkt misschien allemaal heel creepy, maar dit soort dingen gebeuren eigenlijk al in een andere vorm. Op de aandelenmarkt wordt er gehandeld via bepaalde algoritmes, zonder menselijke bemiddeling. De algoritmes werken op een niveau die boven de menselijke kennis uitsteekt.

Terminator

Het verhaal doet sterk denken aan de Terminatorfilms met Arnold Schwarzenegger. In deze franchise ontwikkelen de robots een zelfbewustzijn en starten een oorlog tegen de mensheid. Laten we hopen dat dit nog even sciencefiction blijft...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie