Up 2 Date

Vader en zoon die jogger (25) doodschoten toch opgepakt

  1. Newschevron right
  2. Vader en zoon die jogger (25) doodschoten toch opgepakt

De vader en zoon die Ahmaud Arbery doodschoten zijn toch opgepakt. De 25-jarige Arbery werd op 23 februari op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij een rondje jogde in zijn buurt in Georgia. Er was de afgelopen dagen veel ophef over de zaak, omdat de twee mannen die bij het incident betrokken waren in eerste instantie niet werden gearresteerd of vervolgd.

Burgerarrest

Volgens het politierapport dachten een 64-jarige man die Gregory McMichael heet en zijn zoon Travis, 34, dat Arbery verantwoordelijk was voor een reeks inbraken in de buurt. Ze wilden een burgerarrest verrichten. De mannen pakten hun wapens, achtervolgden de ongewapende Arbery en onderschepten hem. Na een worsteling om het wapen zou er zijn geschoten.

"Burgerarresten zijn in de VS overal toegestaan en in Georgia mag daar, indien nodig, fysiek geweld bij worden toegepast; daar kan iemand uit zelfverdediging neerschieten ook onder vallen", legt Marieke de Vries, correspondent in de Verenigde Staten, uit aan de NOS.

Openbaar aanklagers

De reden dat vader en zoon niet meteen opgepakt werden, is omdat een openbaar aanklager in de VS eerst bewijs moet verzamelen om te beslissen of er een zaak van wordt gemaakt. De twee openbaar aanklagers in de zaak van Arbery trokken zich terug, omdat ze te dicht op de zaak zouden zitten. De oudste verdachte is namelijk een voormalig politieagent en werkte ook bij justitie. Daarnaast wilde de tweede aanklager er geen zaak van maken, omdat de verdachten verklaard hadden dat ze uit zelfverdediging handelden.

Gearresteerd

De derde openbaar aanklager die op de zaak zit - iemand die uit een andere buurt komt - ziet er wel een zaak in. Hij heeft de videobeelden van de dodelijke schietpartij aangedragen in het proces. Mede dankzij demonstraties, alle ophef op social media en de druk van de familie en mensenrechtenadvocaten zijn de verdachten vannacht alsnog gearresteerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie