Up 2 Date

Online haat steeds grenzelozer: onschuldige baby wordt slachtoffer

foto: NOS
  1. Newschevron right
  2. Online haat steeds grenzelozer: onschuldige baby wordt slachtoffer

De eerste nieuwjaarsbaby's zijn altijd leuk! Ook in Oostenrijk kreeg de eerste baby van 2018 aandacht van verschillende media. En waar je eigenlijk alleen felicitaties zou verwachten, kregen de familie en de pasgeboren baby het juist heel zwaar te verduren in de reacties online.

Online haat

Dat de grenzen van bepaalde mensen vervagen op internet, is inmiddels al vaak genoeg bewezen. Haatberichten op internet zijn eerder regel dan uitzondering. Dat deze tendens nu helemaal uit de hand lijkt te lopen, blijkt wel uit de uitzending van Nieuwsuur van gisterenavond.

Hoofddoek

De eerste Weense baby van 2018 is Asel, die tijdens de jaarwisseling werd geboren. Oostenrijkse media berichtten vrolijk over het goede nieuws, maar daarop volgde de meest vreselijke berichten. En alleen omdat de kersverse moeder moslim is en een hoofddoek draagt...

Verschrikkelijke reacties

''De volgende terrorist is geboren'', ''Ik hoop dat ze sterft in de wieg'', ''Weer inteelt'', ''Ze planten zich voort als konijnen'', ''Dat kind stinkt na de geboorte al naar natte hond, walgelijk'' en ''Haal die poetslap van haar kop. Dat is onhygiënisch en zou moeten worden verboden in ziekenhuizen'' zijn nog maar een klein deel van de verschrikkelijke reacties.

Vervolgen

De Oostenrijkse hulporganisatie Caritas zet zich in tegen dit soort pestgedrag. Ze pleiten er dan ook voor dat de mensen die zulke dingen posten vervolgd kunnen worden.

Klaus Schwertner (Caritas): ''Dit is niet alleen een bak stront, maar dit is verbaal geweld. Er is een nieuwe dimensie als dat geweld gericht is tegen een pasgeboren kind, een onschuldige baby en de familie van de pasgeborene. Dat moeten we duidelijk veroordelen en ook duidelijk maken dat bepaalde berichten juridisch vervolgd kunnen worden.''

Tegen haat

De initiatiefnemers van de hashtag #Gegenhassimnetz doen onderzoek of dat daadwerkelijk mogelijk is. Steeds meer haat is gericht tegen moslims, en het lijkt er niet op dat dit snel zal ophouden. Ze willen dat deze haat stopt en doen onderzoek naar hoe dit gedrag bestraft kan worden.

Positief blijven

De familie wil niet reageren op de negatieve berichten en focust zich alleen op positiviteit. Want positieve reacties en oprechte felicaties waren er gelukkig ook!

Bekijk de aflevering van Nieuwsuur hieronder terug (fragment vanaf 15:30):

Ster advertentie
Ster advertentie