Up 2 Date

Slachtoffers seksueel geweld krijgen medische kosten vergoed tijdens proef

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Slachtoffers seksueel geweld krijgen medische kosten vergoed tijdens proef

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen vanaf 1 september een vergoeding krijgen voor medische kosten als zij binnen zeven dagen hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). Het gaat om een tijdelijke proef van één jaar die mogelijk wordt gemaakt door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Eerder hulp zoeken

Normaal gesproken vallen de kosten onder het eigen risico van de zorgverzekering. Daardoor moeten slachtoffers nu vaak eerst zelf betalen voor de behandelingen. Met de tijdelijke proef hopen de ministeries de zorg toegankelijker te maken voor slachtoffers, zodat zij eerder hulp zoeken. "De juiste hulp op het juiste moment kan een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld", vertelt minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. "Slachtoffers moeten hierop kunnen rekenen. Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen."

CSG

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen terecht bij een zogenaamd CSG. Daarvan bestaan er zestien in Nederland. Hier krijgen slachtoffers alle benodigde zorg en aandacht die zij nodig hebben op één plek. Er wordt vaak een sporenonderzoek gedaan en het slachtoffer krijgt medische en psychische hulp.

Eerste zeven dagen cruciaal

Volgens minister Dekker zijn de eerste zeven dagen na seksueel geweld cruciaal. Als slachtoffers zich binnen een week melden zou er namelijk een betere kans zijn op psychisch herstel en op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten. Ook het vinden van de dader gaat dan iets gemakkelijker.

Ster advertentie
Ster advertentie