Up 2 Date

Extremisten projecteerden 'White Lives Matter' vóór Erasmusbrug ook in Venlo

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Extremisten projecteerden 'White Lives Matter' vóór Erasmusbrug ook in Venlo

De racistische leus 'White Lives Matter', die rechts-extremisten tijdens de jaarwisseling projecteerden op de Erasmusbrug in Rotterdam, werd al eerder in een andere stad geprojecteerd. Volgens de Anti Discriminatie Voorziening Limburg (ADV) werd de leus, die onder meer wordt gebruikt in neonazistische en Amerikaanse witte racistische kringen, geprojecteerd op een UWV-gebouw in Venlo.

Projectie en stickers

Op social media circuleren beelden van de projectie op het UWV-gebouw. Daarnaast is op de beelden te zien dat stickers met 'White Lives Matter' door de hele stad zijn geplakt door de rechts-extremisten. In gesprek met De Limburger laat de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, weten dat hij overweegt om aangifte te doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

UWV woedend

Het UWV is woedend over de actie. "UWV is er voor ons allemaal en wil dat iedereen kan meedoen in de samenleving", zegt een woordvoerder in gesprek met het ANP. "Dat juist ons kantoor in Venlo is misbruikt voor de projectie van deze verwerpelijke, discriminerende tekst vinden wij dan ook onacceptabel. UWV heeft contact met de gemeente over mogelijke vervolgstappen."

Actie Rotterdam

Het is nog onbekend of het om dezelfde mensen gaat achter de actie in Rotterdam tijdens de jaarwisseling. Die actie werd geclaimd door leden van de rechts-extremistische groep White Lives Matter. Via hun Telegram-kanaal kondigde de groep meer acties op grote locaties aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart, omdat het van mening is dat de teksten in Rotterdam strafbaar zijn. "De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet. Je mag dus zeggen en vinden wat je wilt. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen", aldus het OM.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie