Up 2 Date

"Overheid moet industrieel lachgas onderzoeken in plaats van medische"

  1. Newschevron right
  2. "Overheid moet industrieel lachgas onderzoeken in plaats van medische"

Het soort lachgas wat jongeren gebruiken is volgens hoogleraar en toxicoloog Martin van den Berg industrieel lachgas. Hij denkt dat het gebruik van industrieel lachgas niet risicoloos is en dat het je gedrag en reacties sterk kan beïnvloeden. Dat vertelde hij tijdens de FunX radiospecial over lachgas.

Giftig

In één ampul zit ongeveer acht gram volgens Van den Berg. "Je ziet bij één gram dat het een giftig effect kan hebben op een jongere van pakweg 60 kilo," vertelt hij FunX-reporter Laila. Dat betekent dat een jongere van ongeveer zestig kilo die 25 ampullen op een avond neemt, tweehonderd gram gif zijn lichaam inademt.

Geen onderzoek

Het type lachgas waar de afgelopen jaren onderzoek naar is gedaan, is de medische variant ervan. Er is dus nooit onderzoek gedaan naar industrieel lachgas. De inhoud van het type lachgas waar jongeren massaal gebruik van maken, blijft dus een groot vraagteken. Van den Berg hoopt daarom dat de overheid onderzoek gaat doen zodat jongeren weten waar ze precies aan toe zijn.

Schade veroorzaken

Hij wijst ook op de gevaren van ijzerschraapsel in een ampul. "Misschien dat als je zo'n ampul openbreekt dat er wat ijzerschraapsel vanaf kan gaan. Je kan je voorstellen dat het in je keel beland, blijft hangen en dat je het doorslikt. Gewoon ijzerschraapsel kan schade veroorzaken. Kleine wondjes aan je ademhalingssysteem. Dat wil je niet."

Ster advertentie
Ster advertentie