Up 2 Date

Dollarbiljet met foto van strijder tegen slavernij uitgesteld

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Dollarbiljet met foto van strijder tegen slavernij uitgesteld

Harriet Tubman wordt voorlopig nog niet het gezicht van het 20 dollarbiljet. De plannen om een foto van de strijder tegen de slavernij op het biljet te plaatsen in 2020, worden uitgesteld omdat het ontwerpproces is vertraagd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën bekendgemaakt. Volgens hem zal het biljet zeker niet voor 2028 in omloop zijn.

Belangrijk persoon

De Afro-Amerikaanse Harriet Tubman was een belangrijk persoon in de strijd tegen slavernij. Ze werd zelf geboren als slaaf en wist uiteindelijk via de Underground Railroad, een netwerk van slavenbevrijders, te ontsnappen naar Philadephia, waar de slavernij al afgeschaft was. Daar sloot ze zich aan bij de anti-slavernij beweging en hielp honderden slaven ook te ontsnappen.

Vrouwenkiesrecht

Na de afschaffing van de slavernij in 1865 heeft Harriet Tubman zich ingezet voor vrouwenkiesrecht. Vandaar dat er onder de regering van Obama plannen waren gemaakt om haar in 2020 het gezicht van het dollarbiljet te laten zijn. Dan is het namelijk precies honderd jaar geleden dat Amerikaanse vrouwen kiesrecht kregen. Ze zou de eerste donkere vrouw zijn die op een Amerikaanse biljet komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fan

Op dit moment is president Andrew Jackson het gezicht van het 20 dollarbiljet. Trump - een enorme fan van Jackson - zei in april dat hij het "erg bot" zou vinden als iemand met een "geweldige geschiedenis" als Andrew Jackson van het biljet afgehaald zou worden. De huidige Amerikaanse president heeft vaker verwezen naar Andrew Jackson als een populistische held die hem aan zichzelf doet denken.

Controversieel

Andrew Jackson was de zevende president van de Verenigde Staten en regeerde als eerste Democratische president in de periode van 1829 tot 1837. Hoewel Jackson destijds erg populair was, staat hij tegenwoordig bekend als een van de meest controversiële presidenten uit de geschiedenis van de VS door de slechte manier waarop hij de Native Americans heeft behandeld. Daarnaast was Jackson een voorstander van de slavernij en was hij zelf een plantagehouder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie