Up 2 Date

Studenten uit Eindhoven hebben elektrische auto gemaakt van afval

foto: TU/ecomotive
  1. Newschevron right
  2. Studenten uit Eindhoven hebben elektrische auto gemaakt van afval

Studenten van de Technische Universiteit van Eindhoven zijn erin geslaagd om een auto te maken van vrijwel alleen afval. 'De vuilniswagen', zoals de makers haar zelf noemen, heet Luca en is onder andere gemaakt van opgevist afval uit de oceaan. 22 studenten hebben ongeveer anderhalf jaar lang, hard gewerkt aan dit project. Ze willen hiermee laten zien dat afval prima gebruikt kan worden om auto's mee te maken.

Duurzaam

Samen met verschillende bedrijven vonden de studenten een manier om op duurzame wijze materiaal te maken dat sterk, veilig en mooi genoeg is om voor een auto te gebruiken. De buitenkant van de auto is bijvoorbeeld gemaakt van oceaanplastic en vlasvezel, een stofje dat uit planten gehaald wordt, en in de stoelen zijn PET-flessen verwerkt. Niet alles van de auto is gerecycled: het stuur, de pedalen, de voorruit en de elektronica zijn allemaal nieuw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Plastic

De studenten hebben verschillende soorten afval op allerlei manieren getest tot ze het gewenste resultaat behaalde. Ze waren verbaasd over de bruikbaarheid van oceaanplastic, omdat dat al jarenlang in het water ronddobbert. Toch is er veel oceaanplastic gebruikt in de productie van de auto: "Wel is het wat minder sterk dan nieuw plastic, daarom moet je er iets meer van gebruiken", vertelt student Sietze Gelderloos aan de NOS.

Student Mathijs van Wijk zegt dat het plastic nu ook vaker hergebruikt kan worden. "Door plastic in de auto te gebruiken, kunnen we langer met het materiaal doen. Een wegwerpflesje kan misschien maar tien keer hergebruikt worden, maar met plastic in auto's ben je misschien zo honderd jaar verder."

Reacties

Niet alleen de studenten zelf, maar ook de autowereld is enthousiast over de auto. Volgens Auto Recycling Nederland (ARN) wordt plastic al door Europese autofabrikanten gebruikt in auto's, maar is dit een heel nieuw concept. "Zo'n auto zal morgen echt nog niet in de showroom staan, maar ik denk dat dit heel inspirerend kan zijn voor de autobranche", aldus Martijn Boelhouwer van ARN.

Ster advertentie
Ster advertentie