Up 2 Date

Oktober: Black Achievement Month in Nederland

  1. Newschevron right
  2. Oktober: Black Achievement Month in Nederland

The Black History Month bestaat al jaren in de Verenigde Staten. Sinds dit jaar is er ook in Nederland een gelijkaardige maand, namelijk de Black Achievement Month. In de maand oktober wordt er stilgestaan bij de belangrijke bijdragen van zwarte mensen in de kunst, cultuur en wetenschap.

Slavernijverleden

Het Nationaal Insituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis wil Nederland kennis laten maken met de volledige Nederlandse 'zwarte' geschiedenis. Naast de geschiedenis van de slavenhandel, wordt er ook gekeken naar de toekomst. Er wordt benadrukt hoe belangrijk de zwarte cultuur is voor Nederland. Er wordt gefocust op het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie.

Rolmodellen

In oktober worden onbekende en bekende Black Achievers geëerd en gevierd. Volgens organisator Otmar Watson is het belangrijk dat zwarte jongeren ook een rolmodel kennen. Het komt veel te vaak voor dat ze niemand kunnen noemen.

kunst

In deze maand zal er veel plek zijn voor muziek en dans, maar ook voor kunst. Musea zijn vaak erg wit en de zwarte cultuur ontbreekt grotendeels. Daarom stelde curator Imara Limon een expositie voor het Amsterdam Museum samen door aan zwarte mensen te vragen wie hun inspireert.

''We zijn er wel, maar er is een gebrek aan zichtbaarheid. Daarom is zo'n maand als deze belangrijk.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie