Naar homepage
Up 2 Date

Topvoetballers boos na uitspraak Franse dokters over testen coronavaccin in Afrika

foto: AFP - Twitter: @diderdrogba
  1. Newschevron right
  2. Topvoetballers boos na uitspraak Franse dokters over testen coronavaccin in Afrika

Een gesprek op de Franse televisie tussen twee dokters heeft voor behoorlijk wat woede gezorgd bij een paar Afrikaanse voormalig topvoetballers. In het fragment bespreken de artsen het idee om met een anti-coronavaccin te experimenteren in Afrika.

onderzoek in Afrika

Op de Franse zender LCI praat dokter Jean Paul Mira met collega Camille Locht over het eventuele experiment: "Dit is wellicht controversieel, maar zouden we geen onderzoek moeten doen in Afrika, waar ze geen maskers, defibrillators en behandelingen hebben? Vergelijkbaar met aidsonderzoek waar ze prostituees testen omdat die meer blootgesteld worden en zichzelf minder beschermen. Wat denk je?" Locht antwoordt daarop instemmend.

'Afrika is geen testlab'

Verschillende Afrikaanse ex-profvoetballers uiten op Twitter hun woede en ongeloof over het fragment. Zo schrijft de Ivoriaans-Franse Didier Drogba: "Het is onvoorstelbaar dat we hierover moeten blijven waarschuwen. Afrika is geen testlab. Ik wil die vernederende, valse en vooral diep racistische woorden aan de kaak stellen." Ook de voormalige topspelers Demba Ba uit Senegal en Samuel Eto’o uit Kameroen zijn not amused: "Afrika is niet jullie pretpark."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

Volgens een werknemer van dokter Camille Locht is het fragment uit zijn verband getrokken en daardoor verkeerd geïnterpreteerd. Dokter Jean Paul Mira heeft in een statement zijn excuses aangeboden: "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die gekwetst, geschrokken of beledigd is door de opmerkingen die ik deze week op LCI op een onhandige manier heb gemaakt."

Corona in Afrika

De coronacijfers in Afrika zijn nog relatief laag. Toch vrezen artsen voor de ramp die het virus op het continent kan veroorzaken. "Armoede, honger en sociale onrust ligt op de loer. Ook al ligt het aantal gevallen nog laag, de zorgen zijn enorm", aldus Afrika-journalist Arne Doornebal tegen FunX.

Ster advertentie
Ster advertentie