Up 2 Date

Amnesty International: "Shell betrokken bij moord, verkrachting en marteling in Nigeria"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Amnesty International: "Shell betrokken bij moord, verkrachting en marteling in Nigeria"

Volgens Amnesty International is het Nederlands-Britse oliebedrijf Shell in de jaren negentig betrokken geweest bij een serie moorden, verkrachtingen en martelingen in Ogoniland, een regio in Nigeria. De mensenrechtenorganisatie roept daarom Nigeria, Groot-Brittannië en Nederland op een strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie in te stellen.

Bescherming

In de jaren 90 kwamen de inwoners van Ogoniland in opstand nadat olielekken van Shell milieuschade hadden aangericht. Volgens Amnesty International schakelde Shell toen een paramilitaire politie-eenheid in om zich te beschermen tegen de protesten in het dorp Umuechem. Wat volgde waren aanvallen op het dorp waarbij minstens tachtig mensen werden gedood, en honderden huizen werden platgebrand.

Op de hoogte

Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt uit interne documenten van Shell en getuigenverklaringen dat het oliebedrijf desondanks de jaren daarna om militaire steun bleef vragen. Zelfs nadat veiligheidstroepen demonstranten hadden verkracht, gemarteld en vermoord. De directeuren in Den Haag en Londen zouden op de hoogte zijn over wat er in Nigeria speelde.

Reactie Shell

Shell ontkent betrokken te zijn geweest. Volgens het bedrijf zijn de beschuldiging van Amnesty vals en ongegrond.

"De bewijzen zullen duidelijk maken dat Shell niet verantwoordelijk was voor deze tragische gebeurtenissen"

Aangeklaagd

In juni dit jaar werd Shell in Nederland al aangeklaagd door vier Nigeriaanse weduwen. Zij klaagden het oliebedrijf aan voor medeplichtigheid aan de executie van hun echtgenoot in 1995.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie