Up 2 Date

Europees Parlement stemt in met 'coronapaspoort'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Europees Parlement stemt in met 'coronapaspoort'

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een zogenaamd 'coronapaspoort', dat reizigers in staat moet stellen binnen de EU makkelijker te kunnen reizen. Op het certificaat kan de houder aantonen dat hij of zij is gevaccineerd, recent negatief getest of voldoende antilichamen heeft opgebouwd door een eerdere besmetting.

'EU Covid-19-certificaat'

Het gratis certificaat wordt erkend in de gehele EU. Het Europees Parlement stemde met 540 voor, 119 tegen en 31 onthoudingen in met het voorstel van de Europese Commissie. Het certificaat moet reizen binnen Europa in coronatijd gemakkelijker maken. De lidstaten mogen houders van het certificaat niet verplichten om bij aankomst in quarantaine te gaan of nog een coronatest te doen. Wel wil het Europees parlement nog een paar veranderingen zien, namelijk de naam veranderen van 'Digitaal Groen Certificaat' naar 'EU Covid-19-certificaat' en ook moet het systeem na twaalf maanden worden geschrapt.

Eind juni

Commisievoorzitter Ursula von der Leyen twittert blij te zijn met het resultaat. "Dit is een belangrijke stap richting vrij en veilig reizen deze zomer", zegt ze. Het parlement, de lidstaten en de commissie gaan nu onderhandelen over de details van het 'coronapaspoort'. Volgens Von der Leyen moet het systeem eind juni in volle werking zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie