Up 2 Date

Charlie Hebdo publiceert cartoons profeet Mohammed opnieuw

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Charlie Hebdo publiceert cartoons profeet Mohammed opnieuw

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft woensdag opnieuw cartoons van de profeet Mohammed gepubliceerd. Diezelfde cartoons en spotprenten vormden in januari 2015 de aanleiding voor de terroristische aanslag op de redactie.

Dertien cartoons

Op de cover zijn dertien cartoons te zien van de profeet. Op een daarvan draagt hij geen tulband, maar een bom op zijn hoofd. De cover wordt gepubliceerd op dezelfde dag dat het proces over de aanslag van start gaat.

Kouachi-broers en proces

Tijdens de aanslag op 7 januari werden twaalf redactieleden doodgeschoten door de broers Said en Cherif Kouachi. Twee dagen later werden de broers doodgeschoten door de politie. In het proces dat woensdag begint staan onder anderen veertien handlangers van de Kouachi-broers terecht. Zij worden onder meer verdacht van het vervoeren van wapens en het financieren van terrorisme.

Godslasterlijk

Voor moslims is elke vorm van afbeelden van de profeet Mohammed verboden en wordt elke afbeelding als godslasterlijk gezien. De Franse Raad voor Moslimaanbidding (CFCM) raadt op Twitter aan om de cartoons van Charlie Hebdo te negeren.

"Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van terrorisme in Parijs in januari en november 2015, Toulouse en Montauban in 2012, Nice en Saint-Étienne-du-Rouvray in 2016. Dit terrorisme is onze vijand. Het is vanzelfsprekend dat de vrijheid om karikaturen te maken en de vrijheid om er een hekel aan te hebben bestaat. Niets kan geweld rechtvaardigen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie