Up 2 Date

Nieuwe regel moet vergrijzing in China tegengaan: van twee naar maximaal drie kinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe regel moet vergrijzing in China tegengaan: van twee naar maximaal drie kinderen

In China is maandag tijdens een zitting van het politbureau besloten om de regels van het aantal kinderen binnen een Chinees gezin te veranderen. Voorheen mochten Chinese koppels maximaal twee kinderen krijgen, maar dat is nu veranderd naar maximaal drie kinderen. De zitting werd geleid door president Xi Jinping en de nieuwe regels moeten de vergrijzing in het land tegengaan.

Te weinig baby's

In China zijn er vorig jaar 'slechts' twaalf miljoen baby's geboren, dat is het kleinste aantal sinds 1961. Het land kent enorm veel vergrijzing en er worden gemiddeld gezien te weinig baby's geboren. Vorig jaar kreeg de Chinese vrouw gemiddeld nog maar 1,3 kind. Dit betekent dat er dus maar 1,3 kind komt op de plaats van twee volwassenen.

Gedaan met de eenkindpolitiek

Een groot contrast met een aantal jaar geleden, toen het in China nog verboden was om meer dan één kind te krijgen. In 1979 werd de eenkindpolitiek in China ingevoerd om te voorkomen dat de bevolking in rap tempo zou groeien. Deze regeling zorgde voor veel problemen. Zo werden er veel selectieve abortussen gepleegd als bleek dat het om een meisje ging. Een meisje kost meer geld, onder meer door een benodigde bruidsschat, en dat was voor armere mensen niet altijd te betalen. Een jongen houdt de familienaam in stand en zou beter in staat zijn om geld te verdienen en voor zijn ouders te zorgen. Ook werden er veel tweede kinderen, die per ongeluk waren verwekt, op straat gedumpt of zelfs vermoord. In 2015 kwam definitief een einde aan deze maatregel en werd het aantal kinderen per gezin verhoogd naar maximaal twee.

Meer kinderen leidt tot meer armoede

De versoepeling van de kinderregels hoeft niet te betekenen dat er nu ook meteen meer kinderen geboren gaan worden in China. Ingewijden laten aan persbureau Reuters weten dat inwoners van grote steden soms bewust voor geen of weinig kinderen kiezen vanwege de hoge kosten. Op het platteland kiezen koppels mogelijk wel voor grotere gezinnen, maar dat kan daar juist leiden tot meer armoede en werkloosheid.

Ster advertentie
Ster advertentie