Up 2 Date

Wordt de zomertijd binnenkort afgeschaft?

foto: Pixabay: Aleviva-Medien
  1. Newschevron right
  2. Wordt de zomertijd binnenkort afgeschaft?

Komend weekend gaat de klok weer een uur achteruit. We kunnen een uurtje langer doorslapen, dus de meeste mensen hoor je niet klagen. Maar volgens een groot deel van het Europees Parlement is het totale bullshit en moeten we zo snel mogelijk van het halfjaarlijkse verzetten van de klok af.

verstoord ritme

Sommige mensen hebben helemaal geen last van de tijdsverschuiving, maar toch zijn er volgens experts zeker nadelen aan de zomertijd. Het is slecht voor het bioritme van de mens en veroorzaakt slaapproblemen en lichamelijke klachten.

Extreme vermoeidheid

Vooral in het voorjaar zijn de gevolgen voor veel mensen groot. Dan gaat de zomertijd in en dat betekent: de klok gaat vooruit, dus je kunt een uur minder slapen. Dat ene uurtje lijkt mee te vallen, maar toch zijn er mensen die wekenlang te maken hebben met extreme vermoeidheid.

Energie besparen

Dat klinkt allemaal behoorlijk fucked up, dus waarom is het eigenlijk ooit ingesteld? De bedoeling van de zomertijd was dat het energie zou besparen. Nu blijkt alleen dat de energiebesparing minimaal is. Zeker als je het opweegt tegen de maatschappelijke kosten die het verzetten van de klok met zich meebrengen. Na het verzetten van de klok, daalt de productiviteit van werknemers. Daarnaast is er ook nog een stijging te zien in het aantal ziekmeldingen.

Europa

Op dit moment geldt er een Europese regeling, waarbij halfjaarlijks de klok wordt verzet aan de hand van ingestelde tijdzones. Verschillende landen hebben aan het Europese parlement laten weten dat ze terug willen naar de standaardtijd (de wintertijd). Vooral in Spanje en Finland geven veel mensen aan last te hebben van de tijdsverschuiving.

Petitie

Ook in Nederland zijn er veel mensen tegen het aanpassen van de tijd. De Rotterdamse Anouk Verhaaff startte de petitie Stop De Zomertijd. Deze is inmiddels al bijna 40.000 keer ondertekend. De oprichter is vandaag in Straatsburg om de petitie onder de aandacht te brengen.

Ster advertentie
Ster advertentie