Up 2 Date

Tientallen miljoenen mensen op de vlucht geslagen door overstromingen in Pakistan

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Tientallen miljoenen mensen op de vlucht geslagen door overstromingen in Pakistan

Door de aanhoudende moessonregen vreest de Pakistaanse regering dat maar liefst een derde van het Zuid-Aziatische land onder water komt te staan. Door de overstromingen zijn zeker 33 miljoen mensen op de vlucht geslagen en meer dan duizend mensen om het leven gekomen.

Klimatologische problemen

Pakistan wordt al sinds juni geteisterd door verschillende klimatologische problemen, zoals hittegolven en bosbranden. De grootste problemen zijn momenteel echter de moessonregen en smeltende gletsjers. Daardoor zijn overstromingen ontstaan die wegen, huizen, bruggen en gewassen compleet hebben verwoest. Met name het zuiden, noorden en het zuidwesten van Pakistan zijn het zwaarst getroffen door de overstromingen. Duizenden mensen zijn gevlucht naar familie of naar kampen die zijn ingericht door de Pakistaanse overheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te weinig hulp

Hoewel de regering het leger inzet om gestrande mensen hulp te bieden, zijn velen van mening dat de overheid te weinig doet om de bevolking te helpen. Zo vertellen sommige vluchtelingen aan Al-Jazeera dat ze wel tenten hebben gekregen, maar geen voedsel. Daarnaast wachten duizenden mensen nog steeds op humanitaire hulp. Ook vinden ze dat de regering weinig interesse heeft getoond in het nemen van maatregelen om overstromingen in de toekomst te voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

10 miljard dollar aan schade

Volgens de Pakistaanse minister van Infrastructuur, Ahsan Iqbal, hebben de overstromingen nu al tot minimaal 10 miljard dollar aan schade geleid. Het land heeft de internationale gemeenschap om steun gevraagd. Gisteren werd al bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een steunpakket van 1,2 miljard dollar voor Pakistan heeft goedgekeurd. Daarnaast zijn er verschillende organisaties in Nederland, waaronder Islamic Relief en Cordaid, die geld inzamelen om noodhulp te bieden in Pakistan.

Ster advertentie
Ster advertentie