Up 2 Date

Woede over wetsvoorstel dat agenten beschermt bij politiegeweld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Woede over wetsvoorstel dat agenten beschermt bij politiegeweld

In een tijd waarin politiegeweld onder een vergrootglas ligt, gaat de Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid zich buigen over een wetsvoorstel dat agenten een aparte status geeft in de wet als ze geweld hebben gebruikt. Strafrechtadvocaat Richard Korver vertelde maandag bij NPO Radio 1 over het voorstel dat 29 oktober 2019 met een ruime meerderheid werd aangenomen door de Tweede Kamer en 9 juni bij de Eerste Kamer ligt. Bij FunX roept Korver de Eerste Kamer op om principieel te kijken naar de wet en om tegenstanders van de wet ook uit te nodigen om dit uit te komen leggen.

Niet automatisch verdacht

Richard Korver is de advocaat van de nabestaanden van Mitch Henriquez, de man die 28 juni 2015 om het leven kwam door de gevolgen van geweld bij een aanhouding door de politie. In het wetsvoorstel waar Korver het over heeft, staat dat opsporingsambtenaren van de politie en de Koninklijke Marechaussee na het gebruik van geweld tijdens de uitoefening van de functie, niet meer automatisch verdacht worden van een strafbaar feit. Dat voorstel werd op 22 december 2016 ingediend door minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Niet meer vervolgen

Bij Vanessa en Giorgio legt stafrechtadvocaat Richard Korver precies uit hoe de wet in elkaar zit: "Doodslag betekent iemand doden zonder een vooropgezet plan. Bijvoorbeeld bij Mitch Henriquez: als je iemand heel lang wurgt, dan is het een feit van algemene bekendheid dat iemand dood kan gaan. Ook al is dat je bedoeling niet. Als het dan toch gebeurt, dan kun je daarvoor veroordeeld worden. Die wet zegt eigenlijk 'maar als je politieman bent, dan gaan we je niet meer voor doodslag vervolgen'."

Lagere maximumstraf

Het wetsvoorstel zou agenten beter moeten beschermen als ze tijdens hun werk geweld hebben gebruikt. Volgens de nieuwe wet krijgen ze een apart kader in de wet met een lagere maximumstraf. Bij geweld met een dodelijke afloop wordt een agent volgens de politie vaak vervolgd voor doodslag, met een maximumstraf van vijftien jaar gevangenisstraf. Het kabinet wil dat agenten, vanwege hun speciale status, een nieuw kader in het Wetboek van Strafrecht krijgen. Door die toevoeging in de wet zou een agent nog maar maximaal drie jaar cel kunnen krijgen voor het schenden van de ambtsinstructie.

Ophef op Twitter

Het wetsvoorstel dat de politie en de Koninklijke Marechaussee meer macht geeft bij het gebruik van geweld, zorgt voor flinke ophef. Vooral nu de afgelopen dagen miljoenen mensen wereldwijd de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen politiegeweld en institutioneel racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. Journalist Hasna El Maroudi zegt dat ze er met haar pet niet bij kan dat de wet alleen nog door de Eerste Kamer hoeft te gaan: "Dus politieagenten komen boven de wet te staan? All animals are equal, but some animals are more equal than others?"

Delen, kopiëren, sturen

Lilith Magazine, waar Hasna co-founder van is, wil de zaak aan het licht brengen en doet een oproep aan politiek Den Haag "om ervoor te zorgen dat het gelijkheidsbeginsel hoog in het vaandel wordt gehouden." Ze roepen iedereen op dit artikel te delen, hun brief te kopiëren, eventueel aan te passen en te sturen naar Kamerleden, senatoren en de minister van Justitie en Veiligheid.

Aanleiding

De aanleiding voor dit voorstel uit 2016 was de veroordeling van een agent in Limburg die iemand zwaar had verwond toen hij op een auto schoot. In hetzelfde jaar kwam Mitch Henriquez na een hardhandige arrestatie om het leven in Den Haag. Het wetsvoorstel staat op dinsdag 9 juni op de agenda van de Eerste Kamer. Er is inmiddels een petitie gestart om nog meer aandacht te vragen voor dit voorstel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie