Up 2 Date

Emotioneel: vader van aangespoelde vluchteling Alan in TV Show op Reis

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Emotioneel: vader van aangespoelde vluchteling Alan in TV Show op Reis

Ivo Niehe sprak in de TV Show op Reis met de vader van Alan Kurdi, het driejarige Syrische jongetje dat in 2015 aanspoelde op een Turks strand. In een emotioneel interview vertelt de vader hoe hij die dag zijn hele gezin verloor en nu eenzaam door het leven gaat. De foto van zijn aangespoelde zoontje ging destijds de hele wereld over. Alan werd het gezicht van de Syrische vluchtelingen die de oorlog ontvluchtten in de hoop op een veilig bestaan ergens anders. Hij werd het onderwerp van kunstwerken en muurschilderingen, maar ook een eye-opener voor regeringsleiders.

FOTO: AFP

Eenzame man

Anno 2018 is Abdullah een eenzame man die op een geheime locatie in Irak woont. "Ik eet, drink en slaap. Verder heb ik niets te doen." zegt hij in het indrukwekkende interview. "Ik heb niets meer om voor te leven." Hij heeft nog maar één wens en dat is een einde aan de oorlog in Syrië: "Ik wens dat de oorlog snel voorbij is zodat iedereen weer terug kan keren naar Syrië."

Overtocht naar Europa

Door een gebrek aan werk en geld maakten Abdullah en zijn vrouw destijds de keuze om naar Europa te gaan. Ze konden niet langer konden wachten op een asielaanvraag voor Canada, waar de zus van Abdullah woont. Ze konden voor veel geld mee in een rubberenboot die van het Turkse Bodrum naar Griekenland zou varen. Die boot bleek uiteindelijk overvol. Ze hadden te weinig reddingsvesten en kapseisden al na drie minuten voor de kust van Bodrum. Vader Abdullah Kurdi verloor niet alleen Alan tijdens de gevaarlijke overtocht van Turkije naar Griekenland, maar ook zijn zoon Ghalib en vrouw Rehanna kwamen om het leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lachen, vertellen, samen

Abdullah zegt in het interview met de TV Show op Reis dat Alan een leuk en braaf jochie was: "Alan was uniek, erg rustig en lachte altijd naar iedereen." Ghalib was volgens hem jaloers op zijn broertje, zoals iedere oudere broer of zus dat weleens is. "Ghalib was een beetje ondeugend, maar hij kon prachtig vertellen. Ik hield evenveel van allebei." Zijn vrouw Rehanna mist Abdullah nog elke dag: "We waren erg gelukkig samen. Ze had een goed hart," vertelt hij in het emotionele gesprek.

Burgeroorlog

Abdullah Kurdi en zijn gezin woonden in de Syrische hoofdstad Damascus. Voor de burgeroorlog was het één van de meest dichtbevolkte steden. In 2011 ontstonden er gewapende opstanden waar de regering meedogenloos op reageerde. Vervolgens mengde IS zich in het conflict. Daarna sloegen miljoenen Syriërs, waaronder het gezin Kurdi, massaal op de vlucht voor de oorlog.

Ster advertentie
Ster advertentie