Up 2 Date

Minister Grapperhaus wil 'maatschappelijk debat' over seks tegen iemands wil

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Minister Grapperhaus wil 'maatschappelijk debat' over seks tegen iemands wil

Er moet een maatschappelijk debat over het bestrijden van seksueel wangedrag komen, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Hij wil dit in september gaan aanzwengelen met deskundigen en andere betrokkenen over zijn plan om seks tegen de wil strafbaar te maken.

Maatschappelijk debat

Zo wil Grapperhaus onder meer in gesprek met Amnesty International, dat zijn wetsvoorstel niet ver genoeg vindt gaan. Wanneer iemand seks heeft met iemand die dat niet wil, dat moet diegene strafrechtelijk vervolgd worden voor verkrachting, vinden zij. De minister is echter van mening dat dat afzonderlijk strafbaar gemaakt wordt, met een lagere straf. In de huidige situatie blijkt het in de praktijk vaak moeilijk om daders aan te pakken. Een slachtoffer dat bijvoorbeeld uit angst 'bevriest', kan vaak niet aantonen dat de dader zijn seksuele wil met dwang heeft doorgezet.

Kaarten

Dankzij Amnesty zijn er maar liefst 5600 kaarten verstuurd naar de minister om zijn plannen aan te scherpen. Tegenstanders willen dat er veel harder tegen seks tegen wil wordt opgetreden. Grapperhaus zegt zich te realiseren dat sinds de #metoo-beweging het besef is gegroeid dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet onschuldig is. Hij hoopt daardoor dat zijn wetsvoorstel ingevoerd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie