Up 2 Date

Rosa (26) ontwaakte na drie maanden uit coma: "Het was fijn om in coma te zijn"

  1. Newschevron right
  2. Rosa (26) ontwaakte na drie maanden uit coma: "Het was fijn om in coma te zijn"

Elk jaar raken er tussen de 1000 en 3000 mensen in coma in Nederland. Presentator Paul Witteman zocht voor het Uit Coma uit was coma precies is en hoe mensen weer uit coma gehaald kunnen worden. Een van de mensen die in het televisieprogramma vertelt over hoe het is om in coma te liggen, is Rosa. Ze schoof gisterenavond samen met Paul Witteman en revalidatiearts Kim Santegoets aan in Pauw.

Ten dode

Rosa belandde in een coma dankzij een heftig verkeersongeval. Ze werd geschept door een trein. Na vijf weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, werd ze verplaatst naar Revalidatiecentrum Leijpark. "Rosa was door de meeste artsen ten dode opgeschreven", zo vertelt haar zusje Carlotte. Toch werd er in het revalidatiecentrum alles gedaan om haar uit haar coma te halen.

Droom

Drie maanden lang lag Rosa in een coma, voordat ze ontwaakte. "Wat ik me herinner is dat ik het gevoel had dat ik droomde." Rosa beschrijft de periode dat ze in coma lag als een tijd waarin haar hele leven aan haar voorbij ging. Toch kijkt ze er niet met een negatief gevoel op terug.

"Het was absoluut een fijn gevoel. Ik zat in die droom en dat vond ik heel fijn."

De gebeurtenis heeft er voor gezorgd dat Rosa nu niet meer bang is voor de dood: "Ik heb nu het idee dat doodgaan niet zo erg is."

Bewustzijn

De reden dat Paul Witteman dit uit twee afleveringen bestaande programma wilde maken, is dat er de afgelopen jaren veel veranderd is op het gebied van behandelingen bij coma. Kim Santegoets, revalidatiearts Leijpark in Tilburg, kan dat bevestigen. "We hebben tegenwoordig een speciaal behandelprogramma, genaamd VIN, daarmee werken we samen met een behandelteam waarvan elke behandelaar op eigen gebied de hersenen probeert te stimuleren." Een fysiotherapeut gaat bijvoorbeeld aan de slag met de grove motoriek en probeert met de patiënt te gaan zitten. Een psycholoog gaat met geluid en muziek aan de slag om de hersenen te prikkelen.

De behandeling moet wel binnen een half jaar na het trauma plaatsvinden

"Bij 85% treed er verbetering van bewustzijn op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Uit Coma’ is op de donderdagen 27 september en 4 oktober om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie