Up 2 Date

Rechter heeft besloten: kinderen van IS-vrouwen moeten terug naar Nederland

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Rechter heeft besloten: kinderen van IS-vrouwen moeten terug naar Nederland

De Nederlandse staat moet alles proberen om de kinderen van IS-vrouwen uit twee Syrische kampen terug te halen naar Nederland. Dat is niet verplicht voor de IS-vrouwen zelf, heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald in een kort geding dat maandag bekend werd gemaakt.

56 kinderen

Het zou in totaal gaan om 56 kinderen die naar Nederland gehaald moeten worden. Dat kan dus zonder moeder, maar als de Koerden de kinderen niet uit Syrië laten weggaan zonder hun moeders dan ontstaat er een nieuwe situatie. Dat staat ook in het vonnis. De overheid moet dan kijken of het misschien mogelijk is om zowel moeder als kinderen terug te halen naar Nederland. De moeders moeten dan in Nederland voor de rechter verschijnen, vindt ook het Openbaar Ministerie.

allemaal jonger dan 12 jaar

Het kan ook zijn dat de moeders zelf hun kinderen niet mee willen geven naar Nederland. Als dat gebeurt, dan vervalt de inspanningsverplichtig voor Nederland om de kinderen terug te halen. Volgens het vonnis moet de overheid zich zeker iets aantrekken van het schrijnende lot van de kinderen in Syrië, wat is veroorzaakt door hun moeder of ouders. De kinderen waar het om gaat zijn allemaal van Nederlandse nationaliteit en jonger dan 12 jaar oud. De meeste van hun zijn zelfs jonger dan zes jaar oud.

Volgens de rechter is het juist goed om de kinderen nu terug te halen. De kinderen zijn volgens de rechter nu nog zo klein dat het risicovoller zou zijn als ze niet uit Syrië worden teruggehaald, omdat ze nu nog niet echt zijn beïnvloed door terroristische gedachtengang.

Zelf gekozen

Bij vrouwen wordt het een ander verhaal: die hebben er zelf voor gekozen om naar het strijdgebied in Syrië of Irak te reizen en zich aan te sluiten bij IS. Op het moment zitten ze vast in kampen die door Koerden worden beheerd. De omstandigheden daar zijn heel slecht: er is veel agressie en geweld, heel weinig voedsel en (schoon) water, er zijn veel mensen ziek, er wordt gemarteld en er zijn bombardementen.

Ster advertentie
Ster advertentie