Naar homepage
Up 2 Date

Politie schreef ruim 95.000 coronaboetes uit voor overtreden avondklok

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politie schreef ruim 95.000 coronaboetes uit voor overtreden avondklok

Niemand zal ontkennen dat de avondklok een enorme impact heeft gehad op de samenleving. Zeker niet als de maatregel je op sociaal-maatschappelijk of financieel gebied benadeeld heeft. Sinds de invoering van de avondklok zijn er namelijk ruim 95.000 boetes uitgedeeld aan mensen die de coronamaatregel overtraden. Dat liet de politie in een persbericht weten.

Ruim negen miljoen euro

Mensen die na 21:00 uur, en na het ingaan van de zomertijd om 22:00, zonder geldige reden op straat waren, kregen een boete van 95 euro. Dit heeft de staatskas ruim negen miljoen euro opgeleverd. Voornamelijk mensen tussen de 18 en 45 jaar kregen een boete. De avondklok werd op 23 januari ingevoerd en werd gisteren om 04:30 afgeschaft. Het was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat er een avondklok werd ingevoerd. Het kabinet stelde de maatregel in om te voorkomen dat mensen bij elkaar op bezoek gingen en verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ondanks dat er zoveel boetes werden uitgedeeld geeft de politie aan dat de meeste mensen zich wel aan de avondklok hebben gehouden.

Niet onomstreden

Hoewel het Kabinet goede bedoelingen had met de avondklok, was de maatregel niet onomstreden. De politie meldt dat er sinds de invoering van de avondklok ruim vijftienhonderd demonstraties werden geregistreerd in de eerste vier maanden van 2021. Dit is twintig procent meer dan in 2019 en een verdubbeling ten opzichte van 2020. Daarnaast beperkte de avondklok niet alleen de vrijheid van burgers, maar ook die van de politie. Zo zegt de politie dat door de vele demonstraties in het land meer agenten ingezet moesten worden, waardoor ze langere diensten moesten draaien en minder toekwamen aan "rust, vrije tijd en aandacht voor thuis".

Ster advertentie
Ster advertentie