Up 2 Date

Twee mannen aangehouden voor voorbereiden aanslag in Nederland met bomvesten en autobommen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Twee mannen aangehouden voor voorbereiden aanslag in Nederland met bomvesten en autobommen

De politie heeft maandag twee mannen aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat ze 20 en 34 jaar oud zijn en uit Zoetermeer komen. Ze werden opgepakt in Den Haag en Zoetermeer.

Aanslag met bomvesten

De twee mannen zouden een aanslag willen plegen met bomvesten en een of meerdere autobommen. Het is niet duidelijk geworden wat het doelwit van een aanslag had moeten zijn, maar wel dat het vermoedelijk in Nederland was en nog voor het eind van het jaar had moeten plaatsvinden. Er zijn geen explosieven of vuurwapens bij de verdachten gevonden. Wel was er een verborgen ruimte waar een werpbijl, een dolk en een mobieltje met meerdere simkaarten lag.

AIVD

Het Openbaar Ministerie meldt dat de Landelijke Eenheid van de politie begin oktober een strafrechtelijk onderzoek startte met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). "In een zogenoemd ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat de verdachten de bedoeling hadden om een jihadistische aanslag te plegen. Zij zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen."

Infiltranten

De politie heeft bewijs verzameld tegen de twee mannen door inzet van politie-infiltranten. "Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag", aldus het OM.

Ster advertentie
Ster advertentie