Up 2 Date

Conflict tussen India en Pakistan dreigt te escaleren: Wat is er aan de hand?

  1. Newschevron right
  2. Conflict tussen India en Pakistan dreigt te escaleren: Wat is er aan de hand?

Al jaren is er een conflict tussen India en Pakistan, maar de afgelopen weken is de spanning hoog opgelopen. De twee landen vechten al tientallen jaren om het gebied Kasjmir, dat verdeeld is in een Indiaas en Pakistaans deel. De situatie dreigt te escaleren en dit is waarom.

Gevechtsvliegtuigen
Pakistan zegt vandaag twee Indiase gevechtsvliegtuigen uit de lucht te hebben geschoten. De toestellen zouden boven het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir hebben gevlogen. Gisteren bevonden Indiase gevechtsvliegtuigen zich ook al boven Pakistan om een plek te bombarderen waar volgens India terroristen werden getraind. Volgens de Pakistanen zat hier echter helemaal geen terroristenkamp.

De aanval van India was gericht tegen een groep moslimfundamentalisten (Jaish-e-Mohammed) die verantwoordelijk was voor een zelfmoordaanslag op 14 februari. Daarbij kwamen minstens veertig Indiase militairen om het leven.

Kernwapens

De Pakistaanse premier Imran Khan zegt dat het land geen escalatie wil. Hij hoopt dat gesprekken met India het conflict kunnen deëscaleren.

"De geschiedenis heeft ons geleerd dat oorlogen gepaard gaan met verkeerde inschattingen. Mijn vraag is of, gezien de wapens die we hebben, we ons dat kunnen veroorloven."

Hiermee verwijst Khan naar het feit dat beide landen kernwapens bezitten.

Kasjmir

De spanningen tussen India en Pakistan over de regio Kasjmir spelen al sinds 1947. In dat jaar werd Brits-India opgedeeld in twee onafhankelijke staten: het hindoeïstische India en het islamitische Pakistan. Wat volgde was een oorlog om de deelstaat Kasjmir. Uiteindelijk kreeg Pakistan iets minder dan de helft in handen en India iets meer dan de helft. Desalniettemin eisen beide landen nog steeds het hele gebied op. Van tijd tot tijd leidt dit tot een oplaaiing van geweld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie