Up 2 Date

Mensen wereldwijd geraakt door dood George Floyd, familie eist gerechtigheid

foto: Protest in Los Angeles - EPA
  1. Newschevron right
  2. Mensen wereldwijd geraakt door dood George Floyd, familie eist gerechtigheid

De dood van George Floyd, de Amerikaan die begin deze week overleed als gevolg van een onnodig gewelddadige arrestatie, heeft mensen van over de hele wereld diep geschokt. Er zijn grote protesten en de hashtags #JusticeforGeorgeFloyd en #BlackLivesMatter zijn trending. Ook George's familie heeft gereageerd. Zij eisen, net als verschillende internationale organisaties, dat alle vier de agenten die ontslagen zijn, worden vervolgd voor moord.

'vriendelijke reus'

George wordt door zijn vrienden en familie herinnerd als een 'vriendelijke reus'. "Hij deed geen vlieg kwaad", zegt zijn broer Philonise tegen CNN. "Ze hebben hem slechter behandeld dan een dier. Ze hebben een leven genomen. Ze verdienen levenslang." Zijn zus Bridget sluit zich daarbij aan: "Het ontslag is een goede start, maar wij willen gerechtigheid voor onze familie. We willen ze vervolgd zien voor moord. Ze moeten boeten voor wat ze gedaan hebben", zegt ze over de agenten.

Statements en steunbetuigingen

Ook in Nederland zijn mensen duidelijk geraakt door het nieuws. Op Instagram worden massaal eerbetuigingen en statements gedeeld. Bij veel mensen roept het woede en onbegrip op over het nog steeds aanwezige racisme, zowel bij de politie, als in de gehele maatschappij. Zo vergelijkt Jandino in zijn Instagramstories de rustige manier waarop witte massamoordenaar Dylann Roof in 2015 werd aangehouden met de gewelddadige manier waarop George Floyd tegen de grond werd gedrukt.

Défano Holwijn deelt een tekening waarop een zwarte man letterlijk verstikt wordt door een witte hand waar 'racism' op staat. "Hoe kan de doodsoorzaak de kleur van je huid zijn?", schrijft hij erbij.

Brian elstak

Ook de kunst van Brian Elstak, de kunstenaar die eerder al de anti-racisme clip maakte voor Gunshots van Zwart Licht, wordt gedeeld op social media.

Derek otte

Veel mensen benadrukken ook dat de dood van George Floyd geen op zichzelf staand incident is. De Rotterdamse dichter Derek Otte maakt dat duidelijk door een tekst te delen die hij in 2015 schreef toen de Amerikaanse Eric Garner om het leven kwam door politiegeweld. "In 2020 kan bijna exact hetzelfde stuk zomaar over George Floyd gaan", zegt hij daarbij. "Het is niet alléén politiegeweld; het is racisme."

Black Lives Matter

De beweging Black Lives Matter strijdt al jaren tegen alle vormen van geweld tegen zwarte mensen, van politiegeweld tot het oneerlijk berechten en straffen van Afro-Amerikaanse Amerikanen. Problemen die helaas nog keer op keer voorkomen, maar lang niet altijd door iedereen erkend worden. Dagelijks zijn er wereldwijd talloze mensen die daar nog steeds de gevolgen van ondervinden en daarom is het van groot belang dat er eindelijk gerechtigheid komt.

Ster advertentie
Ster advertentie