Up 2 Date

Ophef in Frankrijk over vrouw (22) die niet geholpen werd door ambulancedienst

foto: Screenshot via YouTube
  1. Newschevron right
  2. Ophef in Frankrijk over vrouw (22) die niet geholpen werd door ambulancedienst

"Natuurlijk, iedereen gaat een keer dood." Dat was het antwoord van een medewerkster van het alarmnummer toen een 22-jarige vrouw die dacht dat ze doodging, in paniek opbelde. Naomi Musenga had ernstige buikklachten, maar werd door de ambulancemedewerker afgewimpeld en stierf uiteindelijk een paar uur later. De geluidsopname van het telefoontje werd gepubliceerd op een Franse nieuwssite.

Niet geholpen

Het telefoontje vond op 29 december plaats, maar de familie besloot het geluidsfragment nu naar buiten te brengen in de hoop dat drama's als deze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Op de opnames is te horen hoe de vrouw om hulp vraagt, maar niet serieus wordt genomen en zeer onvriendelijk behandeld wordt.

Naomi: "Help me."
Ambulancedienst: "Wat is er aan de hand?"
Naomi: "Help me."
Ambulancedienst: "Nou, als u niet uitlegt wat er aan de hand is, hang ik op."
Naomi: "Ik heb hevige buikpijn, ik denk dat ik doodga."
Ambulancedienst: "Natuurlijk, iedereen gaat een keer dood."

Het telefoontje werd beëindigd en er werd geen ambulance gestuurd.

Orgaanuitval

Naomi probeerde uiteindelijk de huisartsenpost te bellen en kreeg pas na vijf uur iemand aan de lijn. Die stuurde wél een ambulance haar kant op. In het ziekenhuis overleed de vrouw echter alsnog. Volgens het autopsierapport vanwege orgaanuitval na inwendige bloedingen.

Onaanvaardbaar

De voorzitter van de Franse ambulancediensten heeft laten weten dat hij het onaanvaardbaar vindt wat er is gebeurd. Alle telefoontjes moeten doorgegeven worden aan een dienstdoende arts, maar dit is volgens hem in dit geval niet gebeurd. Ook minister voor Gezondheidszorg Agnès Buzyn is zeer verontwaardigd. Zij heeft de inspectiedienst gevraagd een onderzoek in te stellen.

reacties

De Franse bevolking reageert woedend. Onder de hashtag #JusticePourNaomi laten ze weten rechtvaardigheid voor de jonge vrouw te willen.Ster advertentie
Ster advertentie