Up 2 Date

Homo- en biseksuele mannen mogen bloed doneren als zij monogame relatie hebben

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Homo- en biseksuele mannen mogen bloed doneren als zij monogame relatie hebben

Homo- en biseksuele mannen mogen vanaf vandaag ook bloed doneren bij bloedbank Sanquin. Daarvoor geldt wel een voorwaarde: ze moeten ten minste een jaar een monogame relatie hebben.

Vier maanden

Tot aan vandaag mochten homo- en biseksuele mannen wel bloed doneren, maar alleen als ze vier maanden geen seks hadden gehad. Dit omdat zij volgens Sanquin een grotere kans zouden hebben op door bloed overdraagbare infecties, zoals hiv, hepatitis of syfilis. Aangezien het even duurt voordat een infectie kan worden gedetecteerd, werd er een termijn van vier maanden gehanteerd.

Doorbraak

Deze regelgeving kon al lange tijd op felle kritiek rekenen. Zo was belangenorganisatie COC van mening dat het discriminerend was. Na onderzoek concludeerde Sanquin dat het risico op overdraagbare infecties van homoseksuele mannen met een monogame relatie heel klein is.

"Na decennia van uitsluiting mogen seksueel actieve homo- en bimannen nu eindelijk weer bloed doneren. Dat is een doorbraak op weg naar een volledig einde aan discriminatie bij bloeddonatie", laat COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een reactie weten. "We zijn trots op dit resultaat van onze jarenlange inzet."

Nog veel te verbeteren

Hoewel dit een stap in de goede richting is, vindt COC dat er nog veel te verbeteren valt. Zo is het voor heteroseksuele donoren niet verplicht om een monogame relatie te hebben. Daarom gaat COC later deze maand daarover in gesprek met minister Van Ark (Medische Zorg), Sanquin en patiëntenvereniging NVHP. "We willen uiteindelijk een donatiebeleid waarin het helemáál niet meer uitmaakt met wie je seks hebt, maar alleen of je veilige seks hebt", aldus COC-voorzitter Oosenbrug.

Ster advertentie
Ster advertentie