Up 2 Date

Vergoeding van 5000 euro voor kinderen van geëxecuteerde mannen Nederlands-Indië

foto: Foto's van executies in Nederlands-Indië (ANP)foto: Foto's van executies in Nederlands-Indië (ANP)
  1. Newschevron right
  2. Vergoeding van 5000 euro voor kinderen van geëxecuteerde mannen Nederlands-Indië

Kinderen van Indonesische mannen die tussen 1945 en 1950 standrechtelijk zijn geëxecuteerd door Nederlandse militairen, kunnen een vergoeding krijgen van 5000 euro. Dat maken ministers Stef Blok van Buitenlandse Zaken en Ank Bijleveld van Defensie bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Standrechtelijke executie

Om de vergoeding te krijgen, moeten de kinderen het wel aannemelijk kunnen maken dat hun vader daadwerkelijk standrechtelijk is geëxecuteerd. Bij een standrechtelijke executie wordt een persoon ter plekke gedood zonder dat diegene daarvoor een vorm van proces heeft gekregen.

Vergoeding weduwen

In 1947 werden delen van de mannelijke bevolking in verschillende dorpen op deze manier geëxecuteerd. Een groep weduwen stelden de Nederlandse staat daarom in 2011 aansprakelijk voor deze 'zuiveringsacties'. Het internationale gerechtshof in Den Haag stelde de weduwen in het gelijk en oordeelde dat de Nederlandse staat deze schade moest vergoeden. Zij kunnen nu aanspraak maken op een bedrag van 20.000 euro en gecompenseerd worden voor verloren inkomen.

Vergoedingsvoorstel van 5000 euro

Kinderen van standrechtelijk geëxecuteerde Indonesische mannen besloten daarop ook naar de rechter te stappen om Nederland aansprakelijk te stellen. Aangezien het gerechtshof in Den Haag vorig jaar oordeelde dat Nederland zich niet kan beroepen op verjaring, komt het kabinet nu met dit vergoedingsvoorstel van 5000 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie