Naar homepage
Up 2 Date

Daders achter wereldwijde megahack eisen 70 miljoen dollar losgeld

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Daders achter wereldwijde megahack eisen 70 miljoen dollar losgeld

De hackers die afgelopen weekend vermoedelijk een wereldwijde megahack uitvoerden, hebben 70 miljoen dollar in bitcoin geëist als losgeld. Tegen dat bedrag is de hackersgroep bereid om de bestanden van alle gedupeerde bedrijven terug te geven.

Wereldwijd

De cyberaanval werd afgelopen weekend uitgevoerd op de Amerikaanse softwareleverancier Kaseya, die wereldwijd ICT-systemen beheert. Daardoor zijn duizenden bedrijven in zeker zeventien landen getroffen, zo ook in Nederland. Supermarktketen Coop moest afgelopen zaterdag zelfs alle achthonderd winkels in Zweden tijdelijk sluiten, nadat de kassa's niet meer functioneerden door de hack.

70 miljoen dollar

De NOS meldt dat het vermoedelijk om de aan Rusland gelinkte hackersgroep REvil gaat. Via hun site op het zogeheten darkweb laten de hackers weten: "Als iemand wil onderhandelen over een universele decoderingssleutel: onze prijs is 70 miljoen dollar in bitcoin. We zullen daarna een openbare sleutel vrijgeven die de documenten van alle slachtoffers ontsleutelt, zodat alles binnen een uur weer hersteld is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerdere cyberaanval

Dezelfde hackersgroep zou vorige maand ook achter de hack zitten van het Amerikaanse vleesverwerkingsbedrijf JBS. Door die aanval kwam een groot deel van de Amerikaanse vleesverwerkingsindustrie stil te liggen. Daarom besloot het bedrijf uiteindelijk maar liefst 11 miljoen dollar aan losgeld te betalen.

Ster advertentie
Ster advertentie