Up 2 Date

Nijmeegse Vierdaagse schrapt eerste wandeldag vanwege extreme hitte

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nijmeegse Vierdaagse schrapt eerste wandeldag vanwege extreme hitte

De eerste wandeldag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt geschrapt. Deze zou eigenlijk komende dinsdag plaatsvinden, maar de organisatie vindt het te gevaarlijk voor deelnemers vanwege de extreme hitte. De Vierdaagse zal dit jaar bestaan uit drie dagen, waarbij het officiële begin van het evenement is verplaatst naar woensdag.

'Code rood'

In een persconferentie, die onder meer door TV Gelderland werd uitgezonden, vertelde marsleider Henny Sackers dat het "code rood" is voor Nijmegen en de Betuwe, waar deelnemers de eerste dag doorheen zouden wandelen. De organisatie heeft alternatieve scenario's overwogen, zoals eerder starten of routes inkorten, maar die waren volgens hem "niet toereikend". "De verwachte omstandigheden zijn slechter dan in 2006", vertelde hij, refererend naar de editie waarbij twee wandelaars om het leven kwamen vanwege de extreme hitte.

Vloek

Volgens alle weerbureaus loopt de temperatuur komende dinsdag op tot boven de 35 graden. In Nijmegen wordt een maximumtemperatuur van 39 graden verwacht. "Het lijkt wel alsof er een vloek rust op de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse", zei Sackers. Het evenement werd de afgelopen twee jaar gecanceld vanwege de geldende coronamaatregelen.

Tot slot verzocht Sackers wandelaars om dinsdag niet zelf alsnog de route af te leggen. "Bescherm jezelf en volg de maatregel op. Zoek vooral de koelte op en doe het rustig aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement van Nederland, waar deelnemers vanuit de hele wereld op afkomen. Er doen ruim 44.000 mensen mee, die deel kunnen nemen aan wandelroutes van 30, 40 of 50 kilometer per dag. Het evenement staat erom bekend veel fysieke gevolgen met zich mee te brengen voor wandelaars. Van kleine pijntjes tot serieuze kwellingen: deelnemers komen nagenoeg nooit ongeschonden uit de strijd.

Drama 2006

In 2006 brak de organisatie het evenement na de eerste wandeldag af vanwege het overlijden van twee wandelaars. De snikhete editie wordt nog altijd gezien als een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Vierdaagse. De organisatie doet er dan ook alles aan om een nieuw drama te voorkomen.

Bij eerdere warme edities van de Vierdaagse werd de route al eens ingekort of mochten wandelaars langer over hun afstand doen. Ook is de route inmiddels omgekeerd ten opzichte van 2006, waardoor wandelaars meteen in de ochtend al over een schaduwloze dijk lopen en zich overdag beter kunnen beschermen tegen de zon.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie