Up 2 Date

Bijna 40 scholen melden zich aan voor lespakket tegen liedje Hanky Panky Shanghai

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Bijna 40 scholen melden zich aan voor lespakket tegen liedje Hanky Panky Shanghai

Bijna 40 scholen hebben zich aangemeld voor een lespakket tegen onder andere het verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai. Het lespakket moet discriminatie en racisme tegen mensen met een Aziatische achtergrond tegengaan, laat de initiatiefnemer aan NU.nl weten.

Racisme aangeleerd

Bij het desbetreffende verjaardagsliedje maken kinderen spleetjes van hun ogen en zingen ze woorden die chinees klinken, maar dit helemaal niet zijn. Hiermee leren kinderen racisme op jonge leeftijd aan, vindt stichting Asian Raisins, de initiatiefnemer van het lespakket. "De handgebaren zijn racistische karikaturen die het uiterlijk van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen belachelijk maken.", zegt stichting Asian Raisins tegen NU.nl.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lespakket

Het pakket wordt eerst getest op enkele scholen, maar 38 basisscholen hebben alvast belangstelling getoond om het na de testfase te gaan gebruiken. Met het lespakket kunnen kinderen uit groep 7 en 8 twee lessen over het onderwerp volgen die iets meer dan een uur duren. Er is ook informatie voor de ouders beschikbaar gesteld. Zij kunnen daarmee racisme tegen mensen met een Aziatische achtergrond bespreekbaar maken.

Onderbelicht

Uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) bleek vorig jaar dat anti-Aziatisch racisme onderbelicht blijft. "Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed in 2011 voor het laatst onderzoek naar discriminatie van Nederlanders met een Aziatische achtergrond", zegt onderzoeker René Broekroelofs tegen NU.nl. "Dit in tegenstelling tot racisme tegen andere bevolkingsgroepen. Dat krijgt veel meer aandacht."

Ster advertentie
Ster advertentie