Naar homepage
Up 2 Date

Steeds meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar betrapt op rijden zonder rijbewijs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Steeds meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar betrapt op rijden zonder rijbewijs

Er worden steeds meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar betrapt op rijden zonder rijbewijs. Dat meldt EenVandaag op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). Afgelopen jaar zijn 5130 minderjarigen zonder rijbewijs door de politie betrapt op het rijden in een auto of op een scooter of motor. Dat is een stijging van bijna 30 procent.

Gevaarlijk

In driekwart van de gevallen ging het om scooterrijders en in een kwart om automobilisten. Het waren vooral 16- en 17-jarigen die gepakt werden, maar er werden ook 14 boetes voor 12-jarigen uitgeschreven. Jongerenorganisatie TeamAlert ziet al langere tijd dat minderjarigen regelmatig zonder rijbewijs achter het stuur kruipen: "Ze worden lang niet allemaal betrapt door de politie", zegt woordvoerder Tom Plaum tegen EenVandaag. "Het is heel gevaarlijk, want deze jongeren missen de juiste opleiding om verkeerssituaties goed in te schatten."

'Gevoel van vrijheid'

De organisatie deed onderzoek naar waarom jongeren zonder rijbewijs de weg op gaan. Het totaal aantal verkeersboetes is vorig jaar juist afgenomen, dus de stijging is opvallend. "Sommigen geven aan op zoek te zijn naar vrijheid en plezier. Ze willen niet wachten tot ze achttien zijn. Anderen doen het om hun rijvaardigheid op peil te houden nu veel rijlessen zijn uitgesteld", aldus Tom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Halt-interventie i.p.v. boete

Rosanne Som de Ceff van stichting Halt ziet dat het vooral om impulsieve acties gaat. "Wat jongeren niet beseffen, is dat ze niet verzekerd zijn als ze een ongeluk veroorzaken en dat ze een strafblad krijgen als ze gepakt worden. De schade kan ze de rest van hun leven achtervolgen." Ze begeleidt jongeren die zonder rijbewijs achter het stuur betrapt worden. In plaats van een geldboete van 180 euro krijgen ze een gesprek met hun ouders en leeropdrachten. "Van een boete leren jongeren niets. Na een boete recidiveert 14 procent, na een Halt-interventie was dit nog maar 6 procent. Het zorgt bij jongeren voor een stukje bewustwording en gedragsverandering. En dat is hard nodig", aldus Rosanne.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie