Up 2 Date

Jack $hirak over psychische problemen: "Ik wou echt zelfmoord plegen"

  1. Newschevron right
  2. Jack $hirak over psychische problemen: "Ik wou echt zelfmoord plegen"

Drank en Drugs, Patsergedrag en Blijf Bij Mij, het zijn maar een paar voorbeelden uit de lange rij hits die Jack $hirak produceerde. Maar aan al dat succes ging ook een donkere periode vooraf. In een interview met Ouassima en Youstoub voor #First vertelt Jack zijn heftige verhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik was echt klaar met mijn leven."

Jeugd

Jack $hirak werd met de naam Julien Willemsen in 1993 geboren in Rotterdam. Zelf omschrijft hij 'de jonge Julien' als: "Die slapende jongen in de hoek van de klas". Hij was een loner, iemand die altijd stoned was. Dat kwam vooral door zijn moeilijke jeugd. Hij verloor namelijk zijn moeder toen hij nog maar veertien jaar oud was.

Psychische problemen

Julien kon het verlies van zijn moeder niet goed verwerken. "Best heftig. Ik heb het altijd weggeblowd." Hij belandde in een psychose (een periode waarin je een fantasiewereld met de realiteit vermengd). Hier hield hij jarenlang psychische problemen aan over.

"Toen ik op een vakantie was, stopte ik met blowen en drinken. Ik werd toen gek in mijn hoofd. Maar ik was er bewust van. Ik kreeg medicijnen, maar het hielp niet. Het werd erger."

De psychische problemen waren zelfs zo erg dat Julien zelfmoord wou plegen: "Ik was echt klaar met mijn leven."

Drank en drugs

Maar Julien vocht terug. "Toen ik niet meer wist wat ik moest doen, ging ik maar het tegenovergestelde doen." Julien zette het op een drinken. Hij ging een avond uit met zijn vrienden. Hoewel hij zich de volgende ochtend nog beroerder voelde, was hij wel tot een inzicht gekomen. Het avondje uit en het drinken van alcohol, hadden er namelijk voor gezorgd dat hij een leuke avond had. En wonder boven wonder had hij die avond geen last van zijn negatieve gedachtes:

Tussen je oren

"Ik kon twee dingen doen. Of voor altijd aan de alcohol gaan, óf nadenken waarom ik nergens last van toen ik dronken was." Gelukkig koos de producer voor de laatste optie. Tot op dat moment wilde hij nooit accepteren dat hij mentale problemen had: "Ik dacht dat ik een soort tumor had. Ik ging mezelf allemaal dingen aanpraten." Maar nu besefte hij dat zijn problemen wel allemaal mentaal waren.

"Toen dacht ik: dus als ik er niet aan denk, dan heb ik er ook geen last van. Ik ben toen gestopt met medicijnen en niet meer naar de psychiater gegaan."

Ambities

Inmiddels voelt Jack $hirak zich veel beter. Na zijn grote doorbraak met New Wave is zijn muzikale carrière keihard gegaan. Hij is helemaal gefocust op het maken van muziek en hij heeft ambities om ooit in meerdere landen tegelijkertijd in de hitlijsten te belanden.

"Alleen als ik muziek maak ben ik echt gefocust. Het lukt me bijvoorbeeld niet om mijn autotheorie te halen, want dat boeit mij niet, ik wil het niet, dan kan ik het niet. Ik wil alleen muziek maken."

113

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Check 113.nl of bel het telefoonnummer van 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen hier 24/7 anoniem en gratis gebruik van maken.
Ster advertentie
Ster advertentie